Cateva fonduri speculative s-au retras, contribuind deopotriva la deprecierea leului

Caderea inregistrata de catre Bursa de Valori Bucuresti este in strinsa corelatie si cu faptul ca unii investitori au decis sa-si "marcheze profitul", adica sa paraseasca (exit) investitii, in graba de a specula pe piata americana, afirma unii specialisti. "Nu cred ca aceasta a fost cauza principala a caderii bursei. Fondurile straine sunt active pe piata in continuare. Este insa normal ca dupa o anumita perioada un investitor sa-si marcheze profitul si sa ia in calcul si alte piete", spune Stere Farmache, presedintele BVB.

Totodata, saptamanile trecute leul a suferit o cadere relativa, care se va contura mai bine in urmatoarea perioada, pe fondul unor masuri luate de BNR. Banca centrala nu a confirmat, nici nu a infirmat interventia in mod oficial, insa surse din piata spun ca BNR a intervenit masiv, prin intermediari, pentru a deprecia leul. Cateva sute de milioane de euro au fost tranzactionate prin intermediari de catre BNR in ultimele saptamani, spun sursele, prin interventii succesive si fine, care nu au atras atentia dealerilor. "Banca Nationala a spus de multe ori ca va veni o perioda de calmare", a fost singurul comentariu al lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Saptamana trecuta, surse din BNR au mai spus ca fonduri de investitii speculative au parasit piata, fara a da nume. Plecarea fondurilor din Europa Centrala si de Est catre piata americana este un fenomen deja recunoscut pe pietele monetare si de capital din regiune. In urma masurilor luate de Rezervele Federale, Statele Unite afiseaza o dobanda atractiva pentru investitori si un risc mai scazut. Josef Ackermann, presedinte al Institute of International Finance si presedinte executiv al Deutsche Bank AG, a spus, saptamana trecuta, ca goana dupa instrumente financiare si monetare in piata economiilor emergente pare sa se sfarseasca, fiind sustinut in afirmatia sa si de recente estimari ale ale unor fonduri de investitii precum Templeton Asset Management sau Credit Suisse First Boston, citeaza Bloomberg.

"Acesta ar putea fi sfarsitul gradual al unei piete care a fost prea benigna", spune Ackermann. Exitul din actiuni sau instrumente cu venit fix inclusiv din piata Europei Centrale si de Est s-a facut resimtit in urma cresterii de catre Fed a ratei dobanzii de referinta pentru credite overnight intre banci la 2,75%, spunand ca exista o crestere a presiunilor inflationiste. In ultimele doua saptamani, monedele nationale, actiunile si bondurile emise de Europa de Est au scazut in valoare, pe masura ce investitorii s-au retras de pe aceste piete cu grad mare de risc, asteptand ca pretul petrolului, aflat in crestere, sa inflameze inflatia SUA, care vor fi nevoite sa creasca si mai mult rata dobanzii.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.