Doar doua dintre bancile care au intrat pe piata pensiilor obligatorii vor reusi, cel mai probabil, sa adune peste 100.000 de clienti
Opt fonduri, din care trei cu administratori de sorginte bancara, nu au reusit sa obtina nici macar cote de 1% din piata.

Nu e nici un dubiu ca marile firme de asigurari vor domina piata dupa ce si-au adjudecat cele mai groase felii din tortul pensiilor obligatorii. Cum nu se pune inca problema randamentelor, cele mai importante arme aruncate in lupta pentru cote cat mai mari din piata au fost campaniile publicitare agresive si regimentele de consultanti cu agende telefonice ticsite.

Ultima validare oficiala (dupa sapte raportari bilunare) arata ca grupul celor 18 administratori - fiecare cu cate un fond - se imparte in trei mari categorii: uriasul ING si Allianz-Tiriac s-au distantat inca din primele saptamani. ING si-a facut ambitia si incheie campania de inscrieri benevole cu peste un milion de clienti. Distanta fata de numarul doi este semnificativa in termenii cotelor de piata: ii despart peste opt, procente.
Urmeaza plutonul celor peste suta de mii - format din patru administratori -, unde lider e Generali cu fondul sau "Aripi". Interesant si poate surprinzator este ca nici una dintre bancile care au intrat pe piata pensiilor obligatorii nu a reusit sa fie prea convingatoare. Cei sase administratori de sorginte bancara, la un loc, aduna mai putin de o treime din cota de piata a liderului ING.

Cel mai bun rezultat este al fondului BCR, dar batalia e stransa pentru ca ii sufla in ceafa BT Aegon, o asociere dintre Banca Transilvania si olandezii de la marele grup de asigurari si pensii Aegon. Miscarea ardelenilor s-a dovedit mai inteligenta decat a celorlalti colegi de breasla: nu au mizat doar pe notorietatea grupului bancar; s-au aliat cu un profesionist al pietei, iar fondul Vital a se bate cu BCR, la distanta de cateva sute de clienti, pentru pozitia de lider al administratorilor cu cote de piata sub 5%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.