Contextul international nefavorabil face ca intoarcerea de trend sa nu se intrevada inca.

In ciuda fapului ca Banca Nationala si Ministerul Economiei si Finantelor au scos bani din piata, leul si-a continuat ieri tendinta de depreciere coborind cu un ban pina la un curs de 3,6972 pntru un euro. "Leul a inregistrat o usoara tendinta de depreciere, dar piata e destul de linistita. Ministerul Economiei si Finantelor a atras 50 de milioane de lei la o dobinda de 8% pe an in depozite pe o saptamina, dupa care a auntat si banca centrala ca face licitatie si a atras de la zece banci 800 de milioane de lei in depozite overnight, tot la 8% pe an", a spus dealerul sef al ABN Amro Bank Romania, Dragos Balaci, citat de NewsIn. Banca centrala a atras lei din piata monetara in fiecare zi in aceasta saptamina, cu scopul declarat de a regla lichiditatea interbancara, miscare ce atrage de obicei in mod indirect si o usoara apreciere a leului pe piata valutara. De la inceputul anului, leul a pierdut 9 bani fata de euro ceea ce corespunde unei deprecieri de 2,5%.

Si Bursa a inchis pe scadere, pe o lichiditate modesta, continuind trendul inceput o data cu prima zi din 2008 sau, dupa unele opinii din piata, inca din august 2007. Indicele general al Bursei BET a pierdut 0,18% in timp ce indicele BET-FI al societatilor de investitii financiare a scazut cu 0,54%. Cele mai tranzactionate emitente au fost SIF-urile si bancile, iar in topul cresterilor s-a situat societatea bucuresteana Turbomecanica cu un avans de 8%. La polul opus s-a situat compania Flamingo International cu o scadere de 3.33%.

Saptamina viitoare nu pare a aduce ceva nou avind in vedere ca stirile pozitive lipsesc atit pe plan international, cit si intern, cred jucatorii din piata. “Sintem in continuare pe trend descendent. Ceea ce s-a intimplat ieri (joi - n.r.) a fost doar o corectie pozitiva.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.