Campania de aderare initiala la pensiile private obligatorii (pilonul II) s-a incheiat, joi, fara adoptarea normei de colectare la sistem si fara nici o garantie din partea administratorilor a unui randament pentru contributiile participantilor la acest sistem de pensii
"Dupa doi ani de la demararea sistemului vom calcula un randament mediu al fondurilor de pensii si vom prevede intr-o norma un randament mediu al fondurilor. Acest randament mediu va reflecta politica investitionala a administratorilor", a declarat, potrivit NewsIn, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit Wall-Street, romanii au putut adera la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II) pana joi, 17 ianuarie 2008, urmand ca cei care nu au optat pentru un fond de pensii sa fie distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Fondurile de pensii nu sunt de acord cu o garantare a randamentelor cu rata inflatiei, principalul lor argument fiind ca acest sistem nu se aplica nici in alte tari ale Europei. Membrii societatii civile vor o garantare cu rata inflatiei si avanseaza ca solutie emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei.

Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a validat aderentii raportati de fondurile de pensii in perioada 15 decembrie 2007 - 7 ianuarie 2008, care ridica la 3,18 milioane numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii pe pilonul II, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

Cei care au dreptul de a opta pentru a contribui la un fond de pensii autorizat pe pilonul II nu vor suporta costuri suplimentare. O parte din contributia de 9,5% care este acum retinuta si virata de angajator in conturile statului va ajunge la administratorul privat pe care l-au ales.

Daca in 2008 numai echivalentul a 2% din salariu va ajunge la fondul de pensii, procentul va creste cu cate 0,5 puncte pe an pana cand va ajunge la nivelul de 6%. Administratorii nu pot promite si nici nu pot garanta randamente, potrivit legislatiei. Prevederea a fost introdusa pentru a proteja romanii de promisiuni nerealiste.

Potrivit EVZ, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, ne-a explicat ca in acest moment legea prevede garantarea contributiilor nominale, minus comisionul de administrare. Practic, daca dai 10 lei la pilonul II in 2008, ti se garanteaza ca peste 30-40 de ani vei primi inapoi tot 10 lei, minus comisionul de administrare.

Dar 10 lei de astazi nu au aceeasi valoare cu 10 lei de peste trei decenii. Chiar la o rata de inflatie modesta, de 2 - 2,5% (media din zona euro), in 30 de ani valoarea reala a unei sume de bani din prezent se injumatateste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.