Aparitia primului mobil Nokia romanesc coincide cu un scandal de proportii in Parlamentul European, cauzat de decizia de inchidere a unei fabrici din Germania in favoarea celei de la Cluj

Potrivit Cotidianul, primul telefon marca Nokia produs in Romania a iesit de pe banda marti seara, in comuna Jucu. Informatia a fost dezvaluita de cotidianul local „Ziua de Cluj“, care a remarcat discretia sub care s-a desfasurat evenimentul. Potrivit unor surse, productia este una de proba, pentru a se verifica functionarea liniei tehnologice, iar telefoanele produse nu vor intra pe piata. Reprezentantii Nokia au anuntat ca data oficiala a inceperii productiei va fi in prima decada a lunii februarie.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a confirmat faptul ca a aparut primul telefon mobil Nokia made in Jucu, dar sustine ca nu cunoaste detalii. „Am auzit ca s-ar fi produs primul telefon mobil Nokia la Jucu, dar nu stiu ce model este. Sper sa mi-l vinda mie“, a glumit Nicoara, citat de MEDIAFAX. El spune ca acest pas arata ca s-a intrat in faza finala a demararii activitatii fabricii de la Jucu.

Si alte surse au confirmat ieri informatia, desi reprezentantii Nokia fie nu au dorit sa comenteze, fie nu au raspuns la telefoane. Aproximativ 500 de angajati au supravegheat prima productie, mai sustin sursele, iar zona este pazita de peste 200 de agenti de la firme clujene de profil. O alta informatie aparuta fara confirmarea celor de la Nokia este ca aparatul produs la Jucu este modelul 1208. Pretul unui astfel de telefon in magazinele romanesti este de circa 180 de lei, fara abonament, cu TVA inclusa. „Nokia nu comenteaza pe baza zvonurilor din piata. De fiecare data cind are ceva de anuntat, compania Nokia comunica prompt informatiile catre public si catre toate comunitatile interesate“, a fost singura reactie a companiei, prin Anna Simai, senior communications manager Nokia Europa de Sud-Est.

O data cu Nokia, aici sosesc si principalii furnizori ai gigantului finlandez. Acestia cauta oameni pentru posturi de management, dar si muncitori calificati si necalificati. Este vorba despre nume precum Hansaprint (editura din Finlanda, care se va ocupa de tiparirea de ambalaje pentru telefoanele produse la Jucu), compania chineza BYD Electronics (care va realiza componente IT), Foxconn Technology (care va produce componente electronice) sau despre compania finlandeza Stora Enso (care va produce ambalajul telefoanelor).

Concernul finlandez Nokia a asamblat, marti seara, la fabrica din comuna clujeana Jucu primul telefon, in cadrul unui test, potrivit editiei de miercuri a cotidianului Ziua de Cluj. Ziarul scrie ca procesul s-a desfasurat intr-o secretomanie totala si a fost supravegheat de cei 500 de angajati ai Nokia de la Jucu.

“Am auzit si eu ca a fost produs primul telefon montat complet la Jucu”, a declarat miercuri presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, potrivit NewsIn. Intrebat daca primul telefon a fost asamblat complet, Nicoara a spus ca „a iesit bine” si ca „in mod cert, telefoanele se vor naste intr-o cadenta mult mai mare” in momentul in care fabrica va functiona la capacitati nomale, dupa cum Informeaza Wall-Street.

Fabrica Nokia - asa zisul Nokia Village - se afla in Parcul Tetarom III din comuna clujeana Jucu. Oficialii Nokia nu au facut inca o estimare cu privire la data la care vor inaugura fabrica, insa autoritatile clujene sustine ca ar fi vorba de prima decada a lunii februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.