Persoanele care au incheiat contracte de drepturi de autor pot alege sa-si plateasca individual contributiile sociale

Drepturile de autor, diurnele de deplasare si participarea salariatilor la profit nu vor fi incluse in baza de calcul din care angajatorii au obligatia sa retina si sa achite contributii la asigurarile de somaj, potrivit unui proiect de hotarare de guvern initiat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse. In schimb, sunt incluse in baza de calcul salariul de baza lunar brut, solda bruta lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, remuneratia directorilor si membrilor directoratului societatilor pe actiuni, precum si sporurile, adaosurile si drepturile banesti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent.

Repercusiuni la pensie

Petre Dandea, vicepresedintele CNS "Cartel ALFA", considera ca neluarea in calcul a drepturilor de autor in baza de calcul pentru achitarea asigurarilor sociale, pe termen lung, este in defavoarea angajatului. "In anumite domenii, contractele obisnuite de munca sunt inlocuite cu contractele de drepturi de autor, cu toate ca munca prestata si programul de lucru nu se schimba. Contractul de drepturi de autor trebuie aplicat corect pentru profesiile liberale, in anumite conditii si nu pentru o munca desfasurata zi de zi, cu program de lucru ca pentru orice angajat obisnuit." Sindicalistii apreciaza ca o astfel de masura poate avea repercusiuni nedorite la pensie pentru angajatii care accepta neconditionat un astfel de contract.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.