Deprecierea masiva a leului din ultimele zile pana la cotatii de peste 3,70 lei/euro a fost cauzata de atacuri speculative ale unor investitori straini, a spus viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Eugen Dijmarescu
Potrivit Wall-Street, leul este tinta unor atacuri speculative. "Daca ne uitam la volumele din piata, vedem ca tranzactiile interbancare le-au depasit pe cele ale bancilor cu clientii lor", a declarat Dijmarescu .

Este pentru prima data cand un inalt oficial al bancii centrale declara in mod deschis cauza acestei deprecieri a monedei nationale, potrivit NewsIn.

Dijmarescu a tinut, insa, sa avertizeze ca banca centrala va actiona cand si cum va crede de cuviinta pentru a-si atinge tintele propuse, dand exemplu sterilizarea agresiva din aceasta saptamana, realizata coordonat cu Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

BNR a surprins, marti, bancile cu o licitatie la care a atras 1,13 miliarde lei in depozite la o saptamana la o dobanda anuala egala cu cea de politica monetara de 8%. Ministerul Economiei si Finantelor a atras, tot marti, 500 milioane lei in depozite la doua saptamani, iar dobanda maxim acordata a fost tot de 8% pe an.

Tot pentru a rezolva acaeasta problema a deprecierii succesive a leului, O echipa formata din reprezentanti ai Bancii Nationale si ai Ministerului Finantelor va pleca prin Europa pentru a face lobby economiei romanesti, lovita tare de turbulentele internationale, dupa cum Informeaza Cotidianul.

Autoritatile contraataca astfel scaderea ratingurilor Romaniei din 2007, urmata de iesiri importante de capital care au condus la miscari dramatice ale actiunilor si ale cursului leu-euro.

„Aceasta echipa va face exact ceea ce fac eu la diverse conferinte internationale. Va promova interesul Romaniei“, a confirmat, in exclusivitate pentru Cotidianul, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, prezent la conferinta Euromoney de la Viena.

Bazele ineditei delegatii au fost puse la ziua de nastere a premierului Tariceanu. Intre doua cupe de sampanie, Tariceanu a discutat cu ministrul Varujan Vosganian si cu guvernatorul Mugur Isarescu despre situatia economiei romanesti. „In contextul ultimelor date economice, premierul a decis sa stabileasca o strategie de convingere a partenerilor europeni ca nu au motive de ingrijorare in privinta evolutiei economiei romanesti. Ministrul Varujan Vosganian a primit astfel sarcina sa se ocupe de acest lucru si sa se duca in capitalele europene pentru a transmite mesajul autoritatilor romane. Este raspunderea lui si in aceste zile s-a deplasat deja la Viena in acest scop“, au spus surse guvernamentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.