Inflatia pe anul trecut a depasit cu 2,5% tinta. Produsele alimentare s-au scumpit cu mai mult de 9%.
Preturile de consum au crescut in 2007 cu 6,57%, anunta Institutul National de Statistica. Inflatia a iesit astfel cu 1,57% din intervalul de variatie stabilit de Banca Nationala pentru anul 2007 si depaseste cu peste 2,5 puncte tinta de 4%. Din cei trei ani in care a tintit inflatia, Romania a reusit sa atinga tinta o singura data. Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate pe segmentul produselor alimentare care, in 2006, au ajutat decisiv la atingerea tintei prin cresterile moderate. Anul trecut, alimentele s-au scumpit cu 9,14%, in timp ce in 2006 preturile crescusera cu numai 1,07 procente. Acest fapt arata o data in plus dependenta economiei romanesti de agricultura in conditiile in care fiecare an secetos (asa cum a fost si 2007) a consemnat un declin al parametrilor macroeconomici. Ponderea alimentelor in cosul folosit pentru calculul Indicelui Preturilor de Consum (IPC) este de aproape 39%, adica 3.892 de puncte dintr-un total de 10.000. In 2006, Banca Nationala a atins tinta de inflatie ajutata mai ales de preturile la alimente, in conditiile in care atit preturile marfurilor nealimentare (+8,3%), cit si cele ale serviciilor (+6%) au depasit cu mult cresterea anualizata a inflatiei de 4,8%.

Perspectivele pentru 2008 nu sint nici ele prea roz avind in vedere ca cel putin in lunile ianuarie si februarie se va resimti puternic efectul de baza (in aceste doua luni din 2006, inflatia a fost foarte scazuta). Mai mult, seceta din 2007 va avea efecte si in prima parte a lui 2008. Ratarea tintei de inflatie si diferenta mare chiar dintre ultima prognoza realizata de banca centrala si evolutia preturilor de consum anuntata de INS sint explicate de analisti printr-o estimare gresita din partea bancii centrale a evolutiei cursului de schimb si a influentei preturilor la alimente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.