Nici nu a inceput bine anul si s-au si facut primele “miscari” pe piata asigurarilor. Actionarul majoritar al Asirom, grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a preluat integral actiunile detinute la compania de asigurari de firmele Damrosch Trading Limited, Tarkul Estates Limited, Waterwe Ventures Limited si Yukoner Holdings Limited, majorandu-si astfel participatia la 98,46%. VIG a intrat anul trecut in actionariatul Asirom, cand in urma unor tranzactii succesive a ajuns sa detina 66,53% din societate pentru circa 100 de milioane de euro. Primul pas a fost facut in iulie 2007, cand austriecii au achizitionat de la omul de afaceri Ioan Niculae 30,51% din actiuni pentru 46,79 milioane de euro. La inceputul lui noiembrie, ei au luat alte 20,18% din actiuni tot de la Ioan Niculae. Ulterior, VIG a facut o oferta de preluare a restului actiunilor si a achizitionat alte 16,35% din actiuni pentru alte 22 de milioane de euro.

PRELUARI. O alta tranzactie importanta realizata anul trecut a fost cumpararea a 90% din capitalul BT Asigurari de catre asiguratorul francez Groupama, aflat pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii de profil din Hexagon. Contractul s-a parafat in octombrie, iar pretul convenit la acel moment a fost de 90 de milioane de euro, cu posibilitatea de a fi majorat, in functie de rezultatele obtinute de BT Asigurari in 2007.

Fondul ceh de investitii PPF Investments a preluat in 2007 controlul la doua companii de asigurari autohtone, RAI Asigurari si Ardaf, pe care si-a propus sa le uneasca. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la circa 52 de milioane de euro. Minus 16 milioane...

Fondul a cumparat la inceputul lunii februarie, de la mai multe persoane fizice, intregul pachet de actiuni al RAI - unul dintre primii trei asiguratori romani pe segmentul politelor de asistenta turistica. Surse din piata estimau tranzactia de preluare a RAI la circa 10 milioane de euro. Tot in februarie, pe la mijlocul lunii, cehii fac o noua miscare: intra in actionariatul unei alte societati de asigurari, Ardaf Cluj-Napoca, prin intermediul companiei Sabile Limited din Cipru. Sabile a preluat la acea data 14,6% din capitalul Ardaf de la avocatul Daniel Voicu, pentru 7,3 milioane de euro. In luna martie, Sabile Limited si-a marit participatia la Ardaf la 70,81%, prin cumpararea a inca 56,19% din actiuni de la Tender Timisoara pentru 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza societatea Tender Timisoara, a declarat atunci ca imprumutase anterior 16 milioane de euro de la PPF, pentru a participa la majorarea de capital de la inceputul anului, in urma careia Ardaf a iesit din administrare speciala. Astfel ca, din cele 35 de milioane de euro, 16 milioane se vor intoarce la PPF.

OFENSIVA BULGARA. O alta miscare interesanta a fost preluarea de grupul bulgar Eurohold a peste 75% din actiunile Asitrans Asigurari, incluzand achizitia de titluri, cresterea de capital, precum si pachetul majoritar al Asitrans Leasing. Tranzactia s-a ridicat la 12,5 milioane de euro. Anterior acestei achizitii, actionarii companiei Asitrans erau Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), cu 37,89%, Banca Romaneasca, cu 10,756%, si Cristina Viorela Basgan, cu 17,65%. Celelalte actiuni apartin mai multor persoane fizice si juridice. In prezent, Eurohold detine circa 85% din actiunile Asitrans Asigurari si controleaza Asitrans Leasing (51%, alaturi de Asitrans Asigurari - 30%) si Time Broker de Pensii Private.