Consolidarea pe piata asigurarilor din Romania continua si in 2008, dupa un an 2007 abundent in preluari, consolidari de pozitii, intrari noi si investitii de sute de milioane de euro
Nici nu a inceput bine anul si s-au si facut primele “miscari” pe piata asigurarilor. Actionarul majoritar al Asirom, grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), a preluat integral actiunile detinute la compania de asigurari de firmele Damrosch Trading Limited, Tarkul Estates Limited, Waterwe Ventures Limited si Yukoner Holdings Limited, majorandu-si astfel participatia la 98,46%. VIG a intrat anul trecut in actionariatul Asirom, cand in urma unor tranzactii succesive a ajuns sa detina 66,53% din societate pentru circa 100 de milioane de euro. Primul pas a fost facut in iulie 2007, cand austriecii au achizitionat de la omul de afaceri Ioan Niculae 30,51% din actiuni pentru 46,79 milioane de euro. La inceputul lui noiembrie, ei au luat alte 20,18% din actiuni tot de la Ioan Niculae. Ulterior, VIG a facut o oferta de preluare a restului actiunilor si a achizitionat alte 16,35% din actiuni pentru alte 22 de milioane de euro.

PRELUARI. O alta tranzactie importanta realizata anul trecut a fost cumpararea a 90% din capitalul BT Asigurari de catre asiguratorul francez Groupama, aflat pe locul trei in clasamentul celor mai mari companii de profil din Hexagon. Contractul s-a parafat in octombrie, iar pretul convenit la acel moment a fost de 90 de milioane de euro, cu posibilitatea de a fi majorat, in functie de rezultatele obtinute de BT Asigurari in 2007.

Fondul ceh de investitii PPF Investments a preluat in 2007 controlul la doua companii de asigurari autohtone, RAI Asigurari si Ardaf, pe care si-a propus sa le uneasca. Valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la circa 52 de milioane de euro. Minus 16 milioane...

Fondul a cumparat la inceputul lunii februarie, de la mai multe persoane fizice, intregul pachet de actiuni al RAI - unul dintre primii trei asiguratori romani pe segmentul politelor de asistenta turistica. Surse din piata estimau tranzactia de preluare a RAI la circa 10 milioane de euro. Tot in februarie, pe la mijlocul lunii, cehii fac o noua miscare: intra in actionariatul unei alte societati de asigurari, Ardaf Cluj-Napoca, prin intermediul companiei Sabile Limited din Cipru. Sabile a preluat la acea data 14,6% din capitalul Ardaf de la avocatul Daniel Voicu, pentru 7,3 milioane de euro. In luna martie, Sabile Limited si-a marit participatia la Ardaf la 70,81%, prin cumpararea a inca 56,19% din actiuni de la Tender Timisoara pentru 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ovidiu Tender, care controleaza societatea Tender Timisoara, a declarat atunci ca imprumutase anterior 16 milioane de euro de la PPF, pentru a participa la majorarea de capital de la inceputul anului, in urma careia Ardaf a iesit din administrare speciala. Astfel ca, din cele 35 de milioane de euro, 16 milioane se vor intoarce la PPF.

OFENSIVA BULGARA. O alta miscare interesanta a fost preluarea de grupul bulgar Eurohold a peste 75% din actiunile Asitrans Asigurari, incluzand achizitia de titluri, cresterea de capital, precum si pachetul majoritar al Asitrans Leasing. Tranzactia s-a ridicat la 12,5 milioane de euro. Anterior acestei achizitii, actionarii companiei Asitrans erau Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), cu 37,89%, Banca Romaneasca, cu 10,756%, si Cristina Viorela Basgan, cu 17,65%. Celelalte actiuni apartin mai multor persoane fizice si juridice. In prezent, Eurohold detine circa 85% din actiunile Asitrans Asigurari si controleaza Asitrans Leasing (51%, alaturi de Asitrans Asigurari - 30%) si Time Broker de Pensii Private.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.