Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa aiba o discutie cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, asupra evolutiei inflatiei in acest an, pentru a corela politicile economice si sociale guvernamentale cu efectele cresterii preturilor de consum, conform previziunilor BNR, transmite Mediafax.

Pentru 2008, tinta de inflatie stabilita de Guvern si Banca Nationala este de 3,8% plus/minus un punct procentual. "Premierul a hotarat sa aiba o discutie cu guvernatorul BNR pentru o evaluare a inflatiei in 2008, astfel incat sa poata calibra politicile Guvernului cu cresterile de preturi prognozate si sa se asigure ca nu vor exista derapaje", au declarat surse ministeriale.

Reamintim, banca centrala a majorat, luni, dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8%. BNR arata, intr-un comunicat de presa, ca "perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au inrautatit in contextul amplificarii riscurilor macroeconomice, cu precadere a celor legate de politica veniturilor si majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala, precum si a incertitudinilor referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente. In acest context, este esential ca plasarea temporara a ratei anuale a inflatiei in afara intervalului de variatie sa nu genereze relaxari ale politicii salariale si fiscale". Adica Guvernul sa inceteze cu "pomenile electorale"!

"Spaguirea" romanilor din banii lor

Ceea ce, pana acum, nu s-a intamplat. Ba, mai mult, Guvernul a continuat politica "pomenilor" inceputa anul trecut cu cresterea pensiilor, majorarea salariului minim pe economie, marirea subventiilor de tot felul, de la cele pentru agricultura, la ajutoarele pentru incalzire, cresterea salariilor bugetarilor, banii inapoi pentru Dacii. Nu mai departe de miercuri, la ultima sedinta, Guvernul a hotarat cresterea venitului minim garantat, a alocatiilor pentru nou-nascuti etc.

Pe langa aceste "spagi" date romanilor tot din banii lor (pentru ca tot ei sunt contribuabili, iar bugetul din care se dau "pomenile" este alimentat din banii lor), guvernantii fac si alte greseli cu repercusiuni asupra bunului mers al economiei. Daca in octombrie 2007 bugetul avea un excedent de 0,3% din PIB, se pare ca la sfarsitul anului bugetul a ajuns pe deficit, si inca unul extrem de mare, de circa 3,1% din PIB. Adica, la un produs intern brut de aproximativ 120 miliarde de euro, in numai doua luni, Guvernul a "reusit" sa cheltuiasca circa 4 miliarde de euro!

Dar, ca si cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, Ministerul Finantelor a mai facut o gafa: a vandut, miercuri, certificate de trezorerie in valoare de 1 miliard de lei, cu scadenta la sase luni, cu un randament mediu de 8,7%, dobanda maxima acordata fiind de 9%! Investitorii nu pot intelege din aceasta decat ca dobanda platita de MEF (mai mare decat cea a bancii centrale) nu poate arata decat ca BNR ar fi trebuit, probabil, sa "urce" dobanda si mai sus. Sau ca asa se va intampla la prima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR.