Bancile vor trimite instiintari persoanelor care intarzie plata ratelor la credite inainte de a trimite numele acestora la Biroul de Credite.
Restantierii la banci vor fi obligatoriu notificati inainte de a intra in bazele de date ale institutiilor de tipul birourilor de credit. Cea mai recenta decizie a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Datelor cu Caracter personal, care intra in vigoare la sfarsitul lunii februarie, va reduce perioada de stocare a informatiilor referitoare la rau-platnici de la 5 la 4 ani.

Decizia nr. 105/2007 aduce cateva modificari modului de functionare a institutiilor de tipul birourilor de credit. Astfel, la acest tip de sisteme vor putea participa exclusiv institutiile financiare de credit, societatile de leasing si cele de asigurare a creditelor. Decizia exclude participarea la birourile de credit a altor categorii de operatori ai datelor cu caracter personal, cum ar fi companiile de telefonie mobila.

Perioada de stocare a datelor negative, adica a celor referitoare la intarzierile de plata, a fost redusa de la 5 la 4 ani. Cu alte cuvinte, rau-platnicii vor ramane in baza de date a birourilor de credit timp de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei sesizari. In prezent, participantii la Biroul de Credit furnizeaza nu doar informatii negative referitoare la comportamentul de plata al clientilor, ci si unele pozitive.
De exemplu, daca "negativ" inseamna a avea o restanta mai mare de 30 de zile, termenul "pozitiv" sugereaza ca banca a transmis Biroului informatii referitoare la numarul de credite si valoarea acestora, cu mentiunea ca toate obligatiile de plata au fost achitate la timp.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.