Romania, Bulgaria si statele baltice sunt cele mai expuse riscurilor dintre tarile central si est-europene, deoarece au cele mai mari deficite de cont curent, in conditiile in care cresterea economica in regiune s-ar putea diminua semnificativ in 2008, arata estimarile Danske Bank.
Danske Bank: Cresterea economiei romanesti se poate tempera "Per total, cresterea in statele emergente se va incetini, atat din cauza unui avans mai lent al exporturilor, cat si pe fondul inaspririi politicilor monetare interne. Desi cresterea economica a statelor emergente va fi peste cea a statelor dezvoltare, nu ne asteptam ca statele in curs de dezvoltare sa mai dea un impuls la fel de puternic economiei globale in 2008", spun specialistii de la Danske Bank, intr-un raport publicat miercuri, referitor la evolutia economiei mondiale in acest an.

Potrivit unei alte estimari, publicate tot miercuri, de Banca Mondiala, deficitul de cont curent al Romaniei se va adanci in acest an pana la 15,3% din produsul intern brut (PIB), dupa ce in 2007 a ajuns la 13,9% din PIB. Pe de alta parte, institutia economica internationala estimeaza ca economia romaneasca a crescut cu 6,1% anul trecut, un ritm mai lent fata de cel din 2006 si prevede o temperare usoara a cresterii economice, pana la 5,9%, urmata de o franare mai accentuata, pana la 5,5% in 2009.

Analiza Danske Bank arata ca pietele valutare din statele emergente se vor confrunta cu o volatilitate din ce in ce mai ridicata, avand in vedere estimarile de intensificare a aversiunii fata de risc, in conditiile in care criza va persista pe piata globala a creditelor.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.