Pretul aurului este in crestere accelerata, deoarece exista foarte mult capital in piata ce asteapta sa fie convertit in metal pretios.
Aurul a atins ieri pretul-record de peste 877 dolari pe uncie (n.r. - 1 uncie ­ 28,34 grame), la London Bullion Market Association, piata de referinta in tranzactionarea aurului si argintului la nivel mondial. Principala cauza care a dus la acest pret-record este pierderea increderii investitorilor in plasamentele monetare.

Acest lucru i-a determinat pe detinatorii de capital sa caute profituri in alte tipuri de investitii, precum aurul si petrolul. Totul a plecat de la criza izbucnita in SUA, odata cu prabusirea sectorului creditelor ipotecare cu risc ridicat.

De la declansarea crizei, pretul aurului a crescut cu peste 42 de procente. La aceasta se adauga dolarul, care a fost din ce in ce mai slab in ultima perioada. Astfel, in special marii investitori americani, individuali sau institutionali, afectati de slabiciunile dolarului, si-au plasat banii in bunuri precum aurul sau petrolul pentru a se proteja, punand totodata umarul la saltarea accelerata a pretului acestor valori.


A contribuit la pretul-record atins de aur si mutarea premierului britanic Gordon Brown. Acesta a decis sa vanda jumatate din rezerva de aur a regatului, pe care a catalogat-o drept „o relicva barbara”. De la momentul efectuarii acestei manevre, destul de neinspirate, se pare, pretul aurului s-a triplat.

De asemenea, investitorii se tem ca nu cumva armele nucleare pakistaneze sa ajunga pe mana teroristilor sau ca liderii din Vest nu au parghiile necesare pentru a rezolva criza de pe pietele financiare, care se adanceste de la o luna la alta.

„Noi credem ca pretul aurului este supraevaluat acum cu aproximativ 150 de dolari, insa el mai poate creste multa vreme”, a spus analistul John Reade, de la compania de servicii financiare UBS. „Exista o multime de bani in piata si foarte putin aur”, a continuat el, aratand presiunea imensa care exista pe pretul acestui metal.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.