Executia la 11 luni a bugetului pe 2007 arata cheltuieli de personal in sectorul bugetar cu 29,1% mai mari, fata de o majorare de numai 28% prevazuta in buget.
Cheltuielile cu salariile si primele in sectorul bugetar au urcat cu 29,1% in primele 11 luni ale anului trecut, ponderea acestora in PIB fiind in crestere, de la 5,4 la 6%, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor privind executia bugetului general consolidat. La finele lunii noiembrie, cheltuielile de personal totalizau 23,3 miliarde de lei, fata de 18 miliarde de lei in perioada similara din 2006. In plus, pentru anul trecut se bugetase o crestere a cheltuielilor de personal ale statului de „numai“ 28%.

Potrivit bugetului pe 2008, cheltuielile de personal ar urma sa creasca insa cu numai 5%, cifra care ar fi posibila, potrivit ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, numai cu taierea de posturi din administratia publica. El estima anul trecut in toamna ca peste 100.000 de posturi vacante din administratia centrala si locala ar putea fi desfiintate, acesta fiind primul pas pentru reducerea cheltuielilor publice. „Cheltuielile cu fondurile de salarii s-au majorat de la 5,1% din PIB, in 2004, la peste 6% din PIB, in 2007. Asta s-a petrecut si pe fondul cresterii numarului de salariati in anumite domenii, dar si pe fondul unor revendicari salariale, unele dintre ele excesive“, a spus Vosganian, care a aratat ca exista posturi in exces, dovada fiind ca multe nu sint ocupate. Ministrul a explicat ca, desi posturile sint vacante, trebuie incluse, potrivit metodologiei, la cheltuieli si greveaza asupra deficitului bugetar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.