Tintele fixate pentru vara anului viitor de a se trece la leul greu si la liberalizarea contului de capital sunt susceptibile de a influenta inflatia si cursul valutar. Conditiile de imprevizibilitate a cursului valutar nu pot fi ignorate, ele putand da peste cap toate calculele finantistilor, pe la jumatatea anului viitor.

Cu toate acestea, ei spun ca sunt pregatiti sa intervina prin instrumentele consacrate pentru a contracara efectele, intre care rectificarea bugetara. Unii privesc imprevizibilitatea valutara ca pe ceva firesc intr-o economie de piata, in timp ce altii sunt siguri ca impactul imprevizibilitatii cursului valutar asupra bugetului va fi nesemnificativ. Mai mult, sunt increzatori in politicile Bancii Nationale a Romaniei, capabile, in opinia lor sa, tina in mana asemenea eventuale furtuni valutare.

Bugetul de stat pe anul 2005 a fost calculat la un curs al euro raportat la moneda nationala de sub 42.000 lei si la un curs al dolarului de sub 35.000 lei, conform prezentarii proiectului de buget facute in fata Comisiilor parlamentare de buget, finante de catre Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Finante. Gherghina spune ca proiectul de buget nu va avea de suferit un impact in cazul in care cursul va fi diferit de cel luat in calcul. "Estimam ca totul va fi pana in cifrele previzionate, dar este posibil sa fie un curs mai jos", afirma Gherghina.

In orice caz, finantistii se asteapta la un curs mai mic decat cel luat in calcul. "Daca cursul va fi mai mic, ceea ce este posibil, atunci si veniturile si cheltuielile vor fi mai mici si nu vor avea impact asupra cifrei totale a deficitului..."

Vicepresedintele Comisiei pentru buget din Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, deputat PNL, considera ca, pana la urma, impactul imprevizibilitatii cursului valutar asupra bugetului pe 2005 este "destul de nesemnificativ". "Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Ministerul de Finante au stiut si pana acum sa tina in frau situatia si nu cred ca exista o imprevizibilitate a cursului valutar, chiar daca piata valutara este considerata libera", afirma Eugen Nicolaescu. In opinia sa, rezervele pe care le are BNR sunt "satisfacatoare" si pot asigura o mentinere a cursului de schimb in parametrii de incurajare a exportului. Totodata, el spune ca nu trebuie uitat ca, in aceasta perioada, au loc cresteri importante ale pretului petrolului, simultan cu importurile masive de petrol si gaze necesare pentru asi-gurarea stocurilor de combustibili pentru iarna. "Este evident ca, in aceasta situatie, importurile devin mai ieftine si, de aceea, BNR si Guvernul si-au solidarizat pozitia pentru a micsora influentele mari pe balanta de plati externe si pe deficitul de cont curent", crede vicepresedintele Comisiei de buget a deputatilor. Mai mult, el avanseaza chiar ideea ca "s-ar putea spune ca BNR si Guvernul ar periclita cu buna stiinta exportul... Numai ca ultimii trei ani ne-au aratat ca exporturile au crescut intr-un ritm inferior importurilor". Concluzia sa este ca, "pana la urma, impactul imprevizibilitatii cursului valutar asupra bugetului este destul de nesemnificativ pentru o crestere a pretului petrolului mai mare decat se preconizeaza in buget, dar la o mica scadere a cursului de schimb ajungem la previziunea din buget", apreciaza Nicolaescu.

"Caracteristica de baza a cursului valutar este imprevizibilitatea, o regula de baza in economia de piata", afirma senatorul Viorel Stefan, presedintele Comisiei de buget din Senat, din partea PSD. In opinia sa, bugetul pe 2005 a fost proiectat pornindu-se de la trecerea la leul greu la jumatatea anului si de la liberalizarea contului de capital. "Ambele premise sunt susceptibile de a influenta si inflatia, si cursul valutar, dar au un orizont de aplicabilitate in a doua jumatate a anului. In cazul in care acestea se vor produce, avem la indemana instrumentul rectificarii bugetare pentru a ne plia la noile conditii", mai spune Stefan.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.