Scrisoarea de garantie bancara constituie o buna modalitate de a subscrie o suma mare la o oferta publica initiala.
Oferta publica initiala (IPO) de la Transgaz Medias a luat sfirsit, dar, cu siguranta, unii investitori de pe bursa au ce invata. Iar la acest capitol amintim scrisoarea de garantie bancara. Aceasta constituie o buna modalitate de a subscrie o suma mare la o IPO, fara insa a avea acesti bani in cont. Mai simplu spus, o persoana poate cere unei banci o scrisoare de garantie bancara de un milion de euro pentru a participa la o IPO. Pentru aceasta scrisoare plateste bancii un comision de 1-2%. Dupa finalizarea IPO, la care sa spunem suprasubscrierea este de 10 ori, banca va plati in contul omului 100.000 de euro aferenti actiunilor in posesia carora va intra investitorul. Pentru a acoperi cei 100.000 de euro dati pe actiuni, persoana in cauza poate face un credit. Asa se poate subscrie o suma mare la o IPO, fara insa a avea si toti banii in cont.

Teoretic insa, eliberarea unei scrisori de garantie bancara se face doar daca persoana respectiva dispune de bunuri de valoarea solicitata. „Banca elibereaza unei persoane o scrisoare de garantie bancara doar daca acea persoana are in contul bancii cash de aceeasi valoare sau dispune de bunuri imobiliare“, ne anunta Bogdan Baltazar, consultant financiar.

Avantajele unei subscrieri la o IPO printr-o scrisoare de garantie bancara provin din perioada lunga de timp in care banii pot fi blocati. Spre exemplu, o subscriere de un milion de euro la o IPO blocheaza banii intre 15 si 30 de zile, in functie de perioada in care s-a subscris. In situatia in care subscrierea se face printr-o scrisoare de garantie bancara, banii ramin de fapt in seifurile bancii, asa ca pentru aceasta perioada de timp se primeste o dobinda consistenta. „Nu trebuie uitat faptul ca la depozitele bancare de valori mari conteaza foarte mult perioada de scadenta pentru a intra in posesia dobinzii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.