Banca centrala a decis ieri majorarea dobinzii de politica monetara cu 0,5%. In practica, aceasta decizie se va transpune in scumpirea creditului

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis ieri majorarea dobinzii de politica monetara cu 0,5, pina la 8% pe an, conform Cotidianul. Motivatia bancii centrale vizeaza in primul rind dinamica agresiva a consumului sustinuta, potrivit BNR, de catre cresterile agresive ale veniturilor. „Cresterea cererii masive, alimentata in principal de sporul veniturilor si de dinamica creditului neguvernamental, a fost mai alerta decit performantele ofertei agregate, excesul de cerere propagind astfel efectele inflationiste ale socurilor exogene si contribuind la accentuarea dezechilibrului extern”, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. In plus, BNR isi rezerva in continuare dreptul de a „gestiona ferm” lichiditatea de pe piata monetara. Cu alte cuvinte, Banca Nationala va incerca pe cit posibil sa atraga tot excedentul de lei de pe piata. In conditiile in care dobinda a crescut, acest lucru va fi mai usor de realizat (dobinda de politica monetara este dobinda maxima pe care BNR o ofera bancilor pentru plasamentele in lei cu scadenta la doua saptamini). Ultima majorare a dobinzii BNR a provocat o crestere de aproximativ 0,5% a dobinzilor medii la creditele oferite de banci. Nivelul de dobinda de 8% nu a mai fost atins din martie 2007 cind BNR a demarat o serie de diminuari ale dobinzii pina la 7%.

Adevarul mai adauga ca leul se va intari pana la sfarsitul anului. Moneda romaneasca a deschis sedinta interbancara de ieri in scadere fata de euro. Primele tranzactii ale zilei au fost realizate la 3,588-3,59 lei/euro, fata de inchiderea de la sfarsitul saptamanii trecute, de 3,584-3,587 lei/euro. "In asteptarea deciziei, nu s-a tranzactionat volume prea mari. Sunt sanse ca asteptarile optimiste in ceea ce priveste leul sa fie reluate.

Nu am vazut intrari spectaculoase de capital speculativ astazi (n.red. ieri). Cred ca speculatorii asteapta sa vada cum evolueaza lucrurile in continuare. Leul s-ar putea aprecia in urmatoarea perioada", observa un trader al Alpha Bank.

Tinand cont ca aprecierea monedei nationale se va manifesta pe termen scurt, efectele asupra balantei comerciale nu vor fi foarte vizibile in perioada urmatoare. Daca in primele luni, analistii vad un leu slab, pana la finalul anului acesta ar putea reveni la cotatia de 3,2 leu/euro. Desi inca volatil, cursul nu va oscila la fel de mult ca anul trecut.

In prima jumatate a anului, cursul ar putea ajunge chiar si la pragul de 4 lei/euro, a precizat, pentru NewsIn, Ioan Birle, dealerul-sef al Bancii Transilvania. Evolutia leului va depinde insa de interventiile BNR pe piata interbancara, de instabilitatea politica a unui an electoral, de cresterea preturilor la imobiliare si de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc de pe piata internationala care se rasfrange si asupra economiei romanesti.

Deasemeni, potrivit EVZ, dobanzile la credite urmeaza sa creasca. La imprumuturile in lei deja contractate costurile suportate de clienti se vor mari daca dobanda perceputa este variabila odata cu cresterea dobanzilor practicate pe piata interbancara. Si la creditele noi in lei ar putea creste costurile pe care le vor suporta cei care se vor indatora in moneda nationala.

„Faptul ca ar putea creste costul resurselor pentru banci ar trebui sa aiba o consecinta si asupra costului creditelor”, raspunde Bogza la intrebarea daca bancile vor mari si dobanzile la creditele noi in conditiile in care optiunea pentru un imprumut este facuta mai mult in functie de costul aferent acestuia.

Si presedintele executiv al UniCredit Tiriac, Razvan Radu, considera ca noua masura ar putea scumpi creditele noi in lei. „La prima vedere, daca vor fi efecte, acestea vor fi in principal la creditele noi”, ne-a declarat Radu, precizand ca UniCredit Tiriac nu a facut inca simulari pornind de la noua dobanda de referinta.

Dobanda medie practicata de banci la creditele vechi in lei era in octombrie 2007 de 14,33%, in timp ce la creditele noi era de 12,37%, potrivit BNR. Asa cum se stie, bancile prefera sa reduca dobanzile la creditele noi pentru ca acestea sa fie competitive pe piata, in timp ce la imprumuturile deja acordate maresc dobanzile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.