Peste jumatate din sumele pe care trebuie sa le cheltuiasca anul acesta Agentia SAPARD a ajuns deja in buzunarele intreprinzatorilor din mediul rural care au depus proiecte. Totusi, problemele Agentiei sint departe de a fi pe deplin rezolvate. Inca nu s-a gasit o solutie pentru asigurarea cofinantarii de care depind foarte multe proiecte.

Pina la finele lunii martie, s-au cheltuit aproximativ 52% din banii alocati de Comunitatea Europeana prin Programul SAPARD pentru anul acesta. Astfel, din cei 208,4 milioane de euro care trebuie cheltuiti pina la sfirsitul acestui an, au fost efectuate plati in valoare totala de peste 109 milioane de euro. De asemenea, in cei doi ani de cind se deruleaza programul SAPARD, s-au utilizat 313,2 milioane de euro. La finele lunii ianuarie, gradul de absorbtie a fondurilor SAPARD era de 38%.

Masuri cu absorbtie slaba

Masura unde s-a inregistrat cea mai slaba absorbtie de fonduri se refera la imbunatatirea pregatirii profesionale, unde s-au absorbit doar 7,5% din fondurile alocate. De asemenea, pe masura cu privire la dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze profituri multiple si venituri alternative s-au cheltuit 38,3% din suma de 31,6 milioane de euro. Nu in ultimul rind, masura in cadrul careia pot dezvolta proiecte agentii economici care doresc sa investeasca in exploatatiile agricole, s-au cheltuit aproximativ 27,2 milioane de euro, din cei 46,8 milioane de euro alocati, adica 58,12%.
Agentii economici ialomiteni, codasi la absorbtia de fonduri

Pe judete, situatia este insa destul de diferita. Astfel, potrivit raportului de intilnire pentru monitorizarea activitatilor de implementare si promovare a Programului SAPARD, pe masura referitoare la imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, Prahova si Suceava detin suprematia cu 12, respectiv, 9 proiecte. In schimb, in Ialomita nu s-a contractat nici un proiect.

De asemenea, probleme in depunerea de proiecte au avut si agentii economici din judetele Brasov, Covasna, Gorj, Maramures, Mehedinti, Vilcea si din Bucuresti, unde pe masura referitoare la investitii in exploatatiile agricole nu exista nici un proiect contractat. La polul opus se afla Botosani, unde au fost contractate 129 de proiecte.

Asigurarea cofinantarii - vesnica problema la SAPARD

Principala concluzie la care au ajuns inspectorii SAPARD cu privire la problemele semnalate de agentii economici care isi desfasoara activitatea in mediul rural se refera la lipsa fondurilor necesare cofinantarii. Aceasta in conditiile in care sprijinul bancilor comerciale este aproape inexistent, iar oferirea de garantii pentru imprumuturi este aproape imposibila.

Nu in ultimul rind, intreprinzatorii care doresc sa acceseze fondurile SAPARD se confrunta cu slaba pregatire a personalului din cadrul Birourilor Judetene SAPARD.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.