Cursul leu-euro nu da semne sa se stabilizeze catre o valoare in jurul careia sa oscileze in acest an. Analistii considera ca leul va parcurge pana la vara o perioada agitata dupa care se va aprecia.
Situatia de pe piata valutara nu se va linisti pana la vara, considera majoritatea analistilor economici. Vor exista aprecieri si deprecieri ale monedei nationale care ar putea da dureri de cap celor care se aventureaza sa faca speculatii pe piata valutara. Totusi, analistii BCR apreciaza ca deteriorarea balantei externe nu va duce la continuarea deprecierii monedei nationale si indica un nivel de 3,4 lei/euro pentru finele acestui an. Cursul de schimb se va mentine in intervalul 3,45-3,65 lei/euro in prima jumatate a acestui an, pentru ca in al doilea semestru din 2008 leul sa revina pe o tendinta de apreciere, a declarat la sfarsitul anului trecut analistul Radu Craciun.


INTERVENTIE. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat la sfarsitul anului trecut ca banca centrala isi pastreaza dreptul de a interveni pe piata valutara, fara a confirma sau comenta operatiunile. Licitatiile organizate de Banca Nationala a Romaniei si Ministerul de Finante pot avea un rol important in evolutia cursului, pentru ca influenteaza nivelul lichiditatilor din piata interbancara. Astfel, ultimele luni ale anului trecut au fost marcate de interventii mai putin previzibile, cu anulari de licitatii de luni si licitatii-surpriza la cateva zile, tinute in momentele in care dobanzile tindeau sa coboare sub nivelul dorit de BNR.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.