O afacere profitabila cu bani putini - asa poate fi caracterizata o firma care realizeaza pagini web. Pentru infiintarea firmei nu este nevoie decat de 500 de dolari si un calculator performant. La acestea se adauga, desigur, un minimum de experienta in domeniu si o doza serioasa de ambitie si entuziasm. Firme care au acum cifre de afaceri de sute de mii de dolari au inceput in acest fel.

"La inceput, am lucrat foarte mult pe bani putini. Lucram chiar si in sistem barter, pe intelegeri de genul "imi faci un site si nu trebuie sa imi platesti chirie", isi aminteste Marius Dosinescu, director Avantaj Net, companie infiintata in 2001. Dupa infiintarea firmei, prima provocare cu care se confrunta intreprinzatorul este obtinerea de contracte, care sa ii permita sa isi puna la punct un portofoliu de lucrari realizate convingator, capabil sa atraga noi clienti. Primii ani sunt hotaratori pentru succesul afacerii.

"Primul client, o firma americana, ne-a descoperit pe un site specializat, un catalog de programe online si ne-a facut prima comanda. Ne-au ales pentru ca putem oferi preturi mai mici decat firmele americane de exemplu si o buna calitate", spune Dan Trutia, director Softwise Development. Multe dintre firmele romanesti de web design au inceput prin a lucra pentru firme straine, avand concurenti la nivel international in acest sens tari precum India, Rusia, Bulgaria, Pakistan. Si pe plan intern, concurenta este la fel de intensa.

Conform estimarilor celor din bransa, in acest moment exista circa 180 de firme de web design in Romania si aproximativ 500 de persoane fizice care ofera aceste servicii, asa-numitii "freelancer". Cu toate acestea, piata de web design se afla intr-un trend ascendent de cativa ani buni, firmele din bransa putand sa obtina rezultate frumusele in ultimii 3 ani. "Am inregistrat in 2004 o cifra de afaceri de circa 150.000 de euro, de trei ori mai mult decat in 2003, asta si datorita unei investitii de 94.000 de euro, finantata in procent de 60 la suta prin programul Phare", sustine Marius Dosinescu, director Avantaj Net.

Cererea pentru produsele acestor companii s-a situat in ultimii ani pe un clar trend ascendent. De remarcat faptul ca cererea interna pentru servicii web este din ce in ce mai puternica. "in 1999, se lucra foarte mult pentru clienti straini, in special din SUA, dar si din Uniunea Europeana. Acum insa primim tot mai multe comenzi pentru site-uri de prezentare de o calitate superioara, pentru magazine virtuale etc. din partea firmelor autohtone. Cei care acum 4 ani si-au creat site-uri relativ simple, vin acum si ne cer sa refacem imaginea site-ului, sa cream logo-uri, mape de prezentare", sustine Marius Dosinescu.

Cum arata perspectivele pentru acest segment al pietei de IT? Cei mai importanti jucatori se declara optimisti, argumentand ca in Romania exista multe piete cu un potential inca neexploatat. "La noi, comertul electronic se afla abia in primul stadiu. Noi ne gandim deja sa oferim si alte servicii paralele crearii de site-uri web, cum ar fi intretinerea site-urilor, import de software, realizarea de aplicatii software pentru internet etc." conchide Dan Trutia, reprezentant Softwise.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.