Pretul petrolului a depasit pentru prima data, 100 de dolari pe baril, dupa ce guvernul Statelor Unite a anuntat ca stocurile nationale de titei au inregistrat un declin accentuat.
Oficialii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat ca organizatia nu poate face multe pentru a stabiliza pretul petrolului ce a atins miercuri nivelul istoric de 100 de dolari/baril, afirmand ca pietele mondiale dispun de resurse suficiente de titei, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Potrivit Wall-Street, oficialii OPEC au declarat ca nu va exista nicio intrunire de urgenta a OPEC, inainte de reuniunea programata pentru 1 februarie 2008.

"Problema nu este reducerea livrarilor de petrol", a declarat joi pentru Reuters directorul pe relatii internationale din cadrul Companiei Nationale Iraniene de Petrol, Hojjatollah Ghanimifard.
Iranul este al doilea producator de petrol din OPEC, dupa Arabia Saudita.

"Cred ca principala problema se afla in afara pietei petrolului. Exista prea multe lichiditati pe piata", a adaugat Ghanimifard.

Pretul petrolului a atins miercuri, pe piata din New York, 100 de dolari/baril, iar analistii estimeaza ca pot exista viitoare majorari. Pretul titeiului a crescut cu peste 58% anul trecut.

Cotidianul informeaza ca principala companie petroliera romaneasca, Petrom, anunta ca depasirea pragului de 100 de dolari pentru baril nu va avea efecte imediate la pompa. „Daca pretul de 100 de dolari se va mentine doua-trei saptamini, atunci probabil vor creste preturile la benzina. Noi facem calculele pe baza indicilor produselor petroliere pe un termen mediu. Un salt brusc al cotatiilor nu influenteaza imediat pretul benzinei“, a spus Dan Pazara, director de comunicare al companiei. Potrivit acestuia, un salt de 10% al cotatiilor pe termen mediu induce o modificare corespunzatoare de 2-3% a pretului benzinei. Pentru 2008, atit Petrom, cit si OMV previzioneaza un pret mediu de 80 de dolari pe baril.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, are o opinie diferita. Acesta a afirmat recent ca vede barilul, in acest an, oscilind intre 100 si 150 de dolari. Insa, in opinia lui Patriciu, preturile carburantilor ar trebui sa se micsoreze la inceputul anului datorita scaderii accizelor.

O viziune pesimista are Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari, care este de parere ca pe consumatorul roman il vor astepta vremuri grele. „Toti factorii se vor aduna si vor duce benzina la peste 4 lei litrul, cel tirziu pina la sfirsitul lunii februarie. Pretul barilului influenteaza si el, insa exista si o intelegere tacita intre producatorii Petrom, Rompetrol si Lukoil ca sa mentina preturile sus, iar asta ne afecteaza si pe noi, si pe romani“, precizeaza Tache.

Potrivit acestuia, la noi in tara exista un fel de monopol al producatorilor care a facut ca pretul motorinei sa fie mai mare decit al benzinei, „lucru nemaiintilnit in Europa“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.