Bursa a ratat ieri ocazia sa confirme pentru al zecelea an consecutiv, obiceiul conform caruia prima zi din an de tranzactionare aduce castiguri substantiale investitorilor.

Potrivit Wall-street s-a inregistrat o surpriza neasteptata pe bursa: 'Efectul lunii ianuarie', dat peste cap la inceput de 2008. Astfel, fenomenul cunoscut drept "efectul lunii ianuarie”, care se traduce prin scumpirea actiunilor in ianuarie, nu a mai constituit o regula anul acesta.

“Singura explicatie este ca nu exista nicio regula in acest sens. Bursa nu evolueaza dupa reguli calendaristice - ar fi prea simplu daca ar fi asa. Faptul ca in anii precedenti bursa a crescut in prima zi de tranzactionare a reprezentat o coincidenta”, ne-a spus Razvan Pasol, presedinte si director general alIntercapital Invest.

Evolutiile pietei de capital sunt determinate de factori mult mai diversi, mai numerosi si mai complecsi.

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au incheiat prima sedinta de tranzactionare din acest an cu deprecieri de peste 2%, cea mai importanta scadere, de 2,63%, fiind inregistrata de BET, care reflecta cotatiile celor mai lichide zece companii listate.

Majoritatea specialistilor se asteptau la o crestere puternica in prima zi datorita trendului ascendent inregistrat in ultimii ani in luna ianuarie.

Schimburile efectute in prima sedinta bursiera a anului laBVB au insumat 32,13 milioane lei (8,93 milioane euro), doar o treime din lichiditatea generata in prima sedinta a anului trecut , in timp ce toti indicii au suferit corectii semnificative.

Cotidianul adauga ca dupa un deceniu, Bursa deschide anul pe minus. Faptul ca indicii bursieri au inchis prima sedinta bursiera pe minus nu pare sa fie de bun augur pentru investitori. Asta daca am compara anul 2008 cu 1998. „Anul 1998 a fost unul slab pentru BVB. Stiu ca evolutia bursei din 1997 a fost influentata negativ de criza din Asia, iar cea din 1998, de criza din Rusia. Sa speram ca 2008 va fi unul bun pentru BVB“, mai spune Stere Farmache. In schimb, presedintele firmei KTD Invest, Iulian Panait, sustine ca 2008 va fi un an plin de surprize pentru jucatorii de pe bursa. „Evolutia bursei in 2008 va fi influentata foarte mult de evolutia burselor americane si europene. Asa ca ne asteptam la oscilatii frecvente ale indicilor bursieri la BVB“, adauga Panait.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.