Daca se echilibreaza piata, preturile apartamentelor vor scadea, iar dupa 2007 aceasta tendinta se va mentine * Clientii apartamentelor de valoare medie mai au de asteptat. Pretul corect pe metru patrat ar trebui sa fie in jur de 500 euro

Bucurestiul are nevoie pana la finalul acestui an de cel putin 10.000 de locuinte noi, iar anul viitor de inca pe atatea pentru ca piata imobiliara sa nu sufere un soc in momentul integrarii in Uniunea Europeana. Numai constructia de imobile pentru locuit va putea conduce la o scadere a preturilor inainte de aderare, astfel incat la 1 ianuarie 2007 piata sa fie echilibrata din punct de vedere al cererii si ofertei, sunt de parere specialistii din domeniul imobiliar.

"Daca in perioada urmatoare intentiile de investitii in locuinte se vor concretiza, preturile vor cunoaste o scadere semnificativa, chiar si cu 50%. Sunt deja in constructie unele imobile si au loc negocieri pentru anumite terenuri, dar va fi nevoie de minimum zece mii de unitati locative noi pentru a exista alternativa, stopand astfel o posibila crestere a preturilor", ne-a declarat Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

Totusi, investitorii se vor orienta catre constructia de blocuri de valoare medie abia dupa ce piata apartamentelor de lux va fi saturata, considera Robert Teodorescu, director Departamentul Vanzari Rezidentiale din cadrul Regatta. Noile apartamente de valoare medie sunt foarte asteptate pe piata, dar, din pacate, la nivelul Capitalei, doar 6-7 complexuri de blocuri sunt in executie in acest moment.

"Atunci cand apartamentele vor fi livrate, interesul cumparatorilor se va indrepta in principal catre aceste noi proiecte. Acest fapt va determina scaderea interesului fata de apartamentele din blocurile vechi, respectiv o scadere a pretului acestora. Acest lucru se va intampla insa doar in masura in care vor fi proiecte mai multe care vor aduce apartamente noi pe piata, si nu doar cateva sporadice", ne-a precizat Razvan Iorgu, seful Departamentului Rezidential Vanzari al companiei Eurisko.

Conditia este ca preturile noilor locuinte sa fie rezonabile, adica mai mici decat cele la care au ajuns acum apartamentele construite inainte de 1990. In acest fel, ar exista posibilitatea ca pretul locuintelor sa revina macar la nivelul celor din toamna anului trecut. "In ultimele luni, cresterea preturilor a fost chiar si de 50% si, pentru ca nu a existat o justificare reala a acestei majorari, s-a creat un blocaj pe piata. Investitorii vor trebui sa tina cont de acest lucru si daca vor sa aiba profit vor vinde la preturi rezonabile. Un metru patrat construit ar trebui sa coste maximum 400-500 euro si nu 800-900 euro, asa cum a ajuns in prezent", este de parere Cristi Mazarache, administratorul firmei Garanta Imobiliare.

Asa cum a dovedit experienta statelor central europene, constructia de noi imobile este singura alternativa pentru evitarea unui nou blocaj pe piata. "In acest moment, trecem exact prin ce au trecut si vecinii nostri. Ei au reusit sa echilibreze piata pentru ca in anii dinaintea aderarii au construit foarte multe locuinte. Astfel, dupa integrare, piata s-a stabilizat, iar preturile chiar au scazut. Daca vom reusi sa construim mai mult si sa acoperim cererea, acelasi lucru se va intampla si la noi", a spus Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.