Intervalul in care se plateste numai dobinda creste semnificativ scoringul solicitantului.
Probabil ca cel mai relevant atu al creditelor care ofera o perioada de gratie este incadrarea solicitantului la o suma considerabil mai mare. Aceasta se datoreaza formulei de calcul al eligibilitatii care raporteaza veniturile nete ale titularului la prima rata platita pentru creditul respectiv. Nici reducerea costurilor totale nu este de neglijat in conditiile in care un credit pe 25 de ani cu perioada de gratie poate fi mai ieftin cu pina la 8.000 de euro fata de un imprumut clasic. Piraeus Bank a fost prima banca ce a introdus pe piata sistemul de creditare cu perioada de gratie pentru imprumuturile imobiliare. A fost urmata de Bancpost si Credit Europe Bank. Caracteristicile imprumutului imobiliar ramin aceleasi, cu singura deosebire ca cel care se imprumuta beneficiaza de o perioada de trei sau sase luni in care fie nu plateste nimic, fie plateste doar dobinda. In cazul Piraeus, clientul nu plateste nimic primele sase luni, iar in urmatorii trei ani achita doar dobinda. Dupa aceasta perioada, rambursarea se face in rate lunare egale. Credit Europe Bank are un produs asemanator, cu singura diferenta ca perioada in care platiti doar dobinda este extinsa la 42 de luni.

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, in principiu, majoritatea produselor clasice la cerere pot oferi si o perioada de gratie de pina la 12 luni, in special atunci cind finantarea are ca scop constructia unui imobil. La inceputul anului, Bancpost pornea o campanie de promovare tocmai pentru familiarizarea consumatorilor cu o astfel de optiune. Principalul avantaj al acestui credit este posibilitatea de a beneficia de o perioada de gratie cuprinsa intre 3 si 12 luni, in care se platesc numai dobinda si comisioanele (nu si principalul). Astfel, pe parcursul perioadei de gratie rata lunara este mai scazuta. Creditul poate fi acordat pe maximum 35 de ani si finanteaza cel mult 75% din valoarea de piata a proprietatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.