Numai in Marea Britanie, numrul celor care au vizitat magazinele in perioada Crciunului a crescut cu pan la 20% fa de anul trecut. Cifrele provizorii ale Federaiei germane de Retail arat c nici germanii nu au stat departe de magazine zilele acestea. La sfaritul sptmanii trecute, retailerii germani au intregistrat cel mai ridicat nivel al vanzrilor intr-o singur zi, din ultimul an.

In ciuda estimrilor sumbre legate de vanzrile slabe care ii vor afecta pe retailerii din intreaga lume in perioada srbtorilor de iarn, cifrele provizorii arat contrariul. Retailerul american Target este unul dintre cei care au avertizat c vanzrile vor fi in scdere zilele acestea pe msur ce increderea consumatorilor a fost afectat de performanele slabe ale economiei globale.

Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a afectat preul aciunilor retailerilor, ins nu i vanzrile acestora. Europenii s-au numrat printre cei mai mari cheltuitori.

"Sambt i duminic, vanzrile noastre au crescut cu 20% fa de 2006", a afirmat reprezentantul lanului de magazine de jucrii "La Grande Recre", Franck Mathias, citat de "Financial Times".

In Germania, vanzrile au fost stimulate i de faptul c, pentru prima dat din 1945 pan astzi, magazinele au fost deschise in toate cele patru zile de duminic ale lunii decembrie. Federaia german a Retailerilor declarase anterior c vanzrile din prima jumtate a lunii au rmas sub nivelul de anul trecut, ins de atunci cifrele urmeaz un trend ascendent.