Conform Wall-Street , romanii erau anul trecut de trei ori mai saraci decat englezii Din acest punct de vedere, Romania depaseste doar Bulgaria, care se situa la 37% din media europeana anul trecut, insa se situa departe de urmatoarea tara din clasament - Polonia - care se era la 52% din media tarilor care fac parte din blocul comunitar.

Cea mai prospera tara europeana este Luxemburgul, cu un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumparare superior cu 180% mediei europene. Totusi, datele statistice pentru Luxemburg sunt partial generate de numarul mare de lucratori rezidenti in tarile vecine care lucreaza in Marele Ducat si contribuie la sporirea PIB-ului, care este insa raportat doar la populatia stabila a tarii, mult mai mica.

De altfel,Romania Libera informeaza ca toate statele nou-intrate in UE, carora li se adauga Grecia si Portugalia, au un PIB per capita inferior mediei europene, arata datele biroului european pentru statistica. Romania are sanse sa reduca din handicap, deoarece populatia scade, iar analistii estimeaza o crestere a PIB cu 5,8% in 2007. In Romania ritmul de crestere al costurilor cheltuielilor cu forta de munca s-a situat pe locul doi in Europa, potrivit Eurostat. Salariul mediu net, care descrie capacitatea de a rezista cheltuielilor, a crescut in Romania cu 25% in octombrie, comparativ cu aceeasi luna din 2006, pana la 1.084 lei (320 euro).