Decalajul dintre importuri si exporturi a crescut cu peste 60% in zece luni, iar indatorarea a depasit o treime din PIB
Potrivit Adevarul, datele comunicate de BNR la sfarsitul saptamanii trecute arata ca economia romaneasca se dezvolta mai mult pe seama datoriilor externe si a importurilor.

Indicatorii sintetici consemneaza un deficit aproape dublu al contului curent la zece luni din 2007, fata de valoarea atinsa in aceeasi perioada din anul trecut, si o crestere cu aproape 23% a datoriei externe.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, datoria externa pe termen mediu si lung a inregistrat la 31 octombrie 2007 nivelul de 34,97 miliarde de euro (35% din produsul intern brut), in crestere cu 22,9% fata de 31 decembrie 2006. Din acest total, datoria externa negarantata public a crescut cel mai mult, insumand 21,64 miliarde euro, la 31 octombrie 2007 - cu 28,7% mai mare decat la finele anului trecut.

Datoria externa garantata de stat (publica si public garantata) a inregistrat, la 31 octombrie 2007, un sold de 10,18 miliarde euro, reprezentand 29,1% din datoria externa totala pe termen mediu si lung (fata de 37,5%, la 31 decembrie 2006).

Tot Adevarul informeaza ca ne aflam intr-o "zona periculoasa". La nivel regional, "situatia devine din ce in ce mai rea" in ceea ce priveste inflatia. Deficitul de cont curent evolueaza "de la rau la oribil", iar autoritatile fiscale din Romania sunt "oarbe" la evolutia economiei. Acestea sunt notele celor mai recente rapoarte ale analistilor internationali referitoare la situatia macroeconomica a tarii noastre.

Alaturi de statele baltice si Bulgaria, Romania ramane una dintre cele mai riscante tari din punct de vedere investitional, spun analistii celei mai mari banci din Danemarca - Danske Bank. Izbucnirea crizei de pe pietele financiare internationale a modificat si perspectivele unor tari care se bucurau la inceputul anului de recomandari favorabile.

Astfel, daca in luna februarie erau recomandate investitiile in instrumentele financiare din Ungaria, Cehia si Polonia in detrimentul celor din tara noastra, raportul Danske Bank publicat la sfarsitul saptamanii trecute plaseaza cele trei tari intr-o zona "galbena", cu riscuri crescute in cazul unei "aterizari dure" ale acestor economii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.