Costurile cu forta de munca au crescut cu 23% intr-un singur an, ceea ce ne plaseaza pe locul al doilea dupa Letonia
Romania a inregistrat o crestere anuala a costurilor cu forta de munca de 23%, in cel de-al treilea trimestru din 2007, fiind depasita numai de Letonia, unde maririle salariale au sporit cu 30%, potrivit statisticilor biroului european de statistica, Eurostat. Dupa pozitia ocupata de Romania, in top se afla Estonia, cu o crestere a costurilor salariale de aproape 20%, si Lituania, la mica distanta de aceasta. La polul opus se situeaza state deja dezvoltate, cu piete mult mai stabile si cu cresteri mult mai reduse ale costurilor cu salariile. Astfel, in Germania s-a identificat o marire de doar 0,9%, iar in Finlanda s-au inregistrat cresteri mai mici de 2%. Studiul mai arata ca astfel de mariri s-au identificat in UE in domeniile constructii, industrie si servicii.

Specialistii in resurse umane sustin ca studiul ilustreaza corect realitatea din Romania si ca a doua pozitie ocupata de Romania in topul Eurostat este justificata. „Aceste cresteri cu salariile se explica prin faptul ca Romania este printre cele patru tari cu pietele cu cea mai rapida dezvoltare, alaturi de India, Brazilia si China. In ultimii trei ani, la noi au fost cresteri ale salariilor de 25-30%“, a spus Marius Lumpan, general manager la Barnet McCall Tech Recruitment. Acesta spune ca procentele mari ale cresterilor se datoreaza si salariilor mici la care se adauga, in conditiile in care in statele mai dezvoltate salariile sint destul de mari. „La un salariu de 1.000 de lei, o marire pina la 1.500 de lei inseamna o crestere cu 50%, insa, in fapt, 500 de lei nu e o suma asa mare“, explica Lumpan. Acesta spune ca, intr-adevar, domeniile constructiilor, IT-ul si serviciile de consultanta au inregistrat cresteri mari in ultimii ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.