Inflatia raportata in luna noiembrie a spart cadranele prognozelor BNR, iar analistii se asteapta ca bancile nationale din Europa Centrala si de Est sa modifice din nou dobanzile de politica monetara

Potrivit Adevarul, datele referitoare la evolutia inflatiei, publicate la inceputul acestei saptamani, arata ca efectele secetei din vara se regasesc inca in scumpiri, si in luna noiembrie, in aproape toate tarile din aceasta regiune.

In ceea ce priveste Romania, media scumpirilor - inflatia - a ajuns, luna trecuta, la 5,89% fata de decembrie 2006, depasind prognozele Bancii Nationale pentru intregul an 2007.

Scumpirea alimentelor in estul Europei a dus la accentuarea inflatiei si a creat astfel o dilema pentru autoritatile de reglementare. Ungaria a consemnat, in noiembrie, o inflatie de 7,1%, Cehia - de 5%, Slovacia - 3,1%, iar pentru Polonia se estima, ieri, o medie de 3,4% (datele se publica astazi).
In Romania, unde inflatia a ajuns in noiembrie la o rata anualizata de 6,7%, analistii estimeaza pentru finalul anului o medie situata intre 6,5 si 6,8%. Acest nivel va fi mult superior celor mai recente estimari ale bancii centrale, de 5,7%, si ale Comisiei Nationale de Prognoza, de 6%, ceea ce ar putea atrage majorarea cu jumatate de punct procentual - pana la 8% - a dobanzii-cheie la urmatoarea sedinta a BNR.

Preturile isi fac de cap, iar analistii cred ca BNR va majora dobanda. Potrivit Ziua, nivelul ridicat al inflatiei din acest an si estimarile pentru primele luni din 2008, care merg pana la 8%, pot determina BNR sa majoreze dobanda de politica monetara, ceea ce s-ar putea reflecta intr-o apreciere a leului, in cazul in care cresterea va fi suficient de importanta, cred analistii. "Cresc expectatiile privind majorarea dobanzii de referinta in luna ianuarie cu 50 de puncte de baza si, simultan, expectatiile de apreciere a monedei nationale", a declarat economistul sef al BRD - Groupe Societe Generale, Florian Libocor, transmite Mediafax. O crestere a dobanzii de politica monetara este anticipata si de analistii sefi ai ING Bank Romania, Florin Catu, si Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.