Agricultura a tras in jos cresterea economica, in timp ce consumul final se mentine ridicat, iar dinamica din sectorul constructiilor e bazata pe speculatii
Potrivit Wall-Street produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut in primele noua luni ale anului cu 5,8%, peste asteptarile analistilor, ca urmare a avansului puternic inregistrat de servicii si, mai ales, de constructii, care au compensat partial declinul accentuat din sectorul agricol, arata datele INS.
In primele noua luni din 2006 constructiile inregistrasera, deja, un salt semnificativ de 17,7%, iar agricultura afisase o crestere de 3,5%, comparativ cu intervalul similar din 2005. In schimb industria si-a temperat ritmul de crestere in intervalul ianuarie-septembrie 2007 la 5,6%, ritm de crestere inferior celui inregistrat de economie in ansamblu de 5,8%. In primele noua luni ale anului trecut, industria a crescut cu 7,1%, iar serviciile cu 7,8%.

Adevarul adauga ca Principala veste buna ar fi aceea ca ponderea in PIB a cheltuielilor cu formarea de capital fix creste constant - ceea ce inseamna ca, proportional, cresc si investitiile in economie. In schimb, ponderea consumului in utilizarea PIB se mentine inca destul de mare (+7,7%), iar in cazul exporturilor, aceasta este negativa (-8,6%), ceea ce denota ca dezechilibrele din economie inca nu au fost corectate.

Mai mult, cresterea bazata pe constructii este calificata drept „nesanatoasa" de catre analistii financiari, care subliniaza ca in acest sector domina mai mult speculatiile, iar materialele vin din import, astfel ca deficitul comercial continua sa se adanceasca.

Toate aceste statistici (si combinatii de date statistice) influenteaza intr-o anumita masura deciziile investitorilor, in special pe ale acelora care au un cuvant de spus in evolutia cursului de schimb valutar. Conducerea Institutului National de Statistica (INS) s-a ferit sa enunte un mesaj limpede catre cei care stau cu ochii pe cifre si cu mainile pe pupitrul de comanda al investitiilor, aratand, in schimb, ca pe langa datele PIB „mai exista si alti factori" pe care se bazeaza investitorii. Vom vedea, in viitorul apropiat, ce decizii vor lua acestia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.