Un studiu KPMG recomanda guvernului infiintarea unei companii puternice pe plan regional
Proiectul guvernului de a infiinta o companie energetica nationala, puternica la nivel regional, si-a gasit un sustinator neasteptat in firma de audit KPMG.

In timp ce adversarii cei mai vehementi par a fi chiar jucatorii din domeniu, KPMG recomanda aceasta varianta drept cea mai indicata solutie pentru scaderea pretului de productie a energiei si cresterea calitatii serviciilor.

Decizia premierului Calin Popescu Tariceanu de a intarzia initierea procesului de privatizare in sectorul productiei de energie a nemultumit investitorii straini de pe piata romaneasca si o parte a analistilor.
Nevoia urgenta de investitii mai ales in cazul complexurilor energetice, lipsa competitiei si controlul preturilor au fost motivele pentru care au aparut critici destul de dure la adresa proiectului Executivului de a infiinta un „campion energetic" national, unind parti de productie cu distributia de electricitate ramasa de stat.

Ideea ca Romania sa aiba o companie energetica puternica la nivel regional este insa sustinuta de KPMG, intr-o analiza comandata de Electrica in acest sens. Argumentul adus de auditor, in studiul sau, ajuns in posesia ziarului „Adevarul", este ca odata cu existenta acestei noi companii, conditiile de piata vor fi mai transparente si mai predictibile, crescand astfel apetitul pentru investitii in sectorul de electricitate din Romania.

Mai mult, independenta companiei fata de stat va majora nivelul acestor investitii. „Optiunea crearii unui jucator energetic puternic national sau regional va servi mai bine obiectivele asigurarii aprovizionarii cu electricitate a Romaniei, in conditii de eficienta, securitate si sustenabilitate. Crearea uneii companii puternice la nivel national sau regional este recomandata", arata KMPG.

Profit de 800 milioane de euro intr-un an Firma de audit analizeaza in studiul sau trei variante de infiintare a noii companii, in functie de capacitatea totala instalata de productie: sa fie un jucator national, un jucator national puternic, respectiv un actor regional. Portofoliul de resurse este diversificat in fiecare varianta, de la carbune, gaz, energie hidro, regenerabile.

Dintre cele trei variante analizate, cel mai bun punctaj l-a obtinut cea de-a treia, a infiintarii unui actor regional. La un necesar total de investitii de 2 miliarde de euro pana in 2012, noua entitate ar urma sa obtina, in acelasi an, un profit net de 800 milioane de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.