Detinatorii de autoturisme vor plati de la inceputul anului viitor un tarif unic de utilizare a infrastructurii, nediferentiat in functie de clasa de poluare a masinii, asa cum este acum, arata proiectul de act normativ realizat de Ministerul Transporturilor (MT), care va fi supus atentiei Guvernului. Noile tarife vor fi cu 16,6% mai mari decit cele din acest an, in cazul celor mai poluante motoare - non-Euro, si cu 77,21% mai mari decit cele din prezent aplicabile motoarelor Euro 2 si peste.

Ministerul Transporturilor nu propune introducerea unei roviniete valabile pentru o zi pentru autoturisme. Aceasta va fi disponibila doar pentru autovehiculele cu o masa maxima autorizata de peste 3,5 tone sau pentru cele de transport persoane, cu o capacitate de peste noua locuri. In acest caz, nivelul taxei va fi de patru euro.

Detinatorii de autoturisme vor putea plati fractionat rovinieta doar pentru o saptamina sau pentru o luna, nivelul acesteia urmind sa fie de 3 euro si, respectiv, 7 euro. Nivelul maxim al rovinietei va fi 1.210 euro si va fi aplicat autovehiculelor cu o masa maxima autorizata de peste 12 tone, cu cel putin patru axe.