Vanzarile de retail din zona euro au fost sub asteptari in luna octombrie, potrivit datelor publicate miercuri de biroul european de statistica Eurostat, marind probabilitatea ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa nu majoreze dobanda de referinta de la nivelul de 4%.

Eurostat a anuntat ca vanzarile de retail au scazut in octombrie cu 0,7% fata de luna precedenta si au urcat cu numai 0,2% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Analistii anticipau un declin de 0,3% fata de luna septembrie si o crestere anuala de 1,3%. Cel mai mare declin al vanzarilor de retail a avut loc in Germania, cu 3,3% fata de luna septembrie. Comitetul de politica monetara a BCE se intruneste joi, iar majoritatea analistilor anticipeaza ca banca va mentine dobanda de referinta la nivelul de 4%, in pofida accelerarii inflatiei.

O noua dovada a reducerii cererii este reprezentata de datele privind cresterea vanzarilor de retail in septembrie, care au fost revizuite in scadere cu 0,1 puncte procentuale, la 0,2%, fata de august, si 1,5%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.