Ultimul forum bancar european s-a ocupat de teme de o mare actualitate pentru Romania.

Una dintre ele este educatia financiara, legata de riscurile la care te expui atunci cand iei un credit. Discutiile au fost animate de un fapt ce pare incredibil. Statele Unite, cea mai mare putere financiara a lumii, traverseaza o criza a creditului cu risc inalt, la declansarea careia o contributie majora a avut-o nivelul redus de educatie bancara a populatiei. Marturie stau asa-numitele credite NINJA (prescurtare de la no income, no job or asset). Cand cineva - care nu are nici venit, nici slujba sau avere - ia un credit inseamna ca educatia sa bancara este, practic, zero. Iar cand o institutie de credit consimte sa imprumute o persoana care nu are nicio sustinere materiala lasa sa se inteleaga ca este dispusa sa mearga cu riscul dincolo de orice limita rationala.

Europenii au constatat cu satisfactie ca creditele NINJA nu au ajuns si in tarile lor, unde educatia financiara a evoluat mai mult decat in America. Este vorba insa de tarile din vestul Europei, pentru ca in cele din estul continentului, inclusiv in Romania, lucrurile nu merg prea bine.

In Romania, schioapata foarte rau, asa cum remarca si sindicatele, raportul dintre salarii si profit in valoarea adaugata. Noi suntem mai generosi cu investitorii decat cu salariatii. Ponderea profitului in valoarea adaugata este mai mare in Romania decat in tarile dezvoltate.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.