Cei mai multi rau-platnici apar in regiunile cu o infrastructura bancara slab dezvoltata

Capitala impreuna cu judetul Ilfov continua sa concentreze cea mai mare parte a activitatii bancare din Romania. La polul opus, zonele in care institutiile bancare nu s-au grabit sa-si extinda infrastructura se confrunta cu cele mai mari intarzieri la plata ratelor lunare la credite.

Conform ultimului Raport al BNR asupra comportamentului populatiei si agentilor economici, Ialomita este cel mai indatorat judet al tarii. Din totalul creditelor acordate pana la luna octombrie in acest judet, putin peste 4% sunt credite restante, in conditiile in care media nationala este de 0,73%. Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, apreciaza ca anomalia este in mare masura generata de riscul de creditare, mult mai mare in Ialomita, comparativ cu restul tarii.

Alte judete reprezentative pentru numarul mare de restantieri sunt Giurgiu, Caras-Severin si Bihor. „Gradul de dezvoltare a acestor judete este destul de diferit. Pozitionarea geografica in apropierea granitelor este singurul el ement care poate explica numarul mare de rau-platnici din aceste judete", spune Voinea.

Dintre cele patru unitati administrative, doar Bihorul se poate lauda cu o infrastructura bancara bine dezvoltata, extinderea teritoriala fiind destul de modesta in celelalte trei judete, comparativ cu media nationala. Astfel, Giurgiu, Caras-Severin si Ialomita cumuleaza mai putin de 4% din infrastructura sistemului bancar autohton.

Ca valoare absoluta, cele mai mari restante le au bucurestenii, acestea depasind 350 milioane de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.