Avutia financiara neta a romanilor va scadea in 2007 la 10% din produsul Intern Brut (PIB) de la 11% in 2006, in pofida ritmului sustinut de acumulare de resurse, din cauza ca romanii se imprumuta mai mult decat economisesc, a declarat Rozalia Pal (foto), senior economist la UniCredit Tiriac Bank.
Averea financiara neta a romanilor va cobori in 2007 la 10% din PIB UniCredit calculeaza avutia financiara neta prin resursele financiare acumulate de populatie - constand in depozite bancare, titluri sau plasamente in asigurari, fonduri de pensii etc - din care se scad datoriile.

La sfarsitul lui 2007, analistii UniCredit Group estimeaza avutia financiara pe cap de locuitor din Romania la un nivel de 1.441 euro, raportata la o indatorare totala de 888 euro pe cap de locuitor.

Avutia financiara a populatiei a crescut cu 31% in 2007, pe fondul imbunatatirii conditiilor pe piata fortei de munca din Romania, reflectata de rata scazuta a somajului, care este estimata la o medie de 4,4% in 2007, precum si de cresterea rapida a salariilor, cu 21% in ritm anual la sfarsitul lui septembrie 2007, a precizat Pal.

Un alt factor care a contribuit la cresterea activelor financiare ale romanilor il reprezinta banii trimisi de romanii din strainatate, sumele trimise in tara de acestia fiind cu 24% mai mare in septembrie 2007 fata de aceeasi luna a anului trecut.

Pe de alta parte, analistii UniCredit estimeaza ca ritmul acumularii de avutie financiara de catre gospodarii se va accelera in 2007 pana la un nivel de 26% din PIB, pe fondul cresterii puternice a depozitelor financiare. Cele mai promitatoare segmente ale pietei financiare romanesti raman fondurile de pensii instrumentele de plasament pe termen lung.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.