Statul a acuzat Petrom de lipsa de transparenta in privinta finantarii investitiilor din bugetul pe 2007 al companiei
In ciuda meciului dintre actionarul majoritar, OMV, si reprezentantul statului in AGA, bugetul Petrom a fost rectificat.
Fondurile pentru investitii au fost suplimentate cu 31,5 milioane de euro, pana la suma de 1,07 miliarde de euro.

Actionarii Petrom au aprobat ieri suplimentarea bugetului pentru investitii din 2007 cu 31,5 milioane de euro, in ciuda opozitiei Autoritatii pentru privatizare (AVAS), demonstrand astfel ca statul nu are drept de veto in companie, asa cum presupunea Comisia Europeana.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 20,63% din capitalul social al Petrom, si-a mandatat reprezentantul in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) sa voteze impotriva aprobarii investitiilor companiei petroliere pe anul 2007, prevazute in bugetul rectificat de venituri si cheltuieli. Motivul: conducerea companiei n-a pus la dispozitia AVAS documentele necesare pentru formularea unui punct de vedere. In replica, oficialii Petrom sustin ca au fost transparenti, publicand toate documentele invocate de AVAS cu cinci zile inainte de AGA, asa cum se stipuleaza in legislatia pietei de capital. In ciuda opozitiei AVAS, rectificarea bugetului Petrom a trecut de AGA prin votul celorlalti actionari. OMV, actionarul majoritar al Petrom, detine 51,01% din capitalul social al Petrom (in valoare de 5,66 miliarde de lei), iar Fondul Proprietatea are 20,11% din actiuni.

Disputa

"AVAS a luat aceasta decizie deoarece, desi a solicitat proiectele de investitii, nu i-au fost puse la dispozitie in timp util documentele si informatiile absolut necesare pentru formularea unui punct de vedere competent, care sa-i permita acordarea unui vot in deplina cunostinta de cauza", a anuntat ieri institutia publica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.