Chisu: Cred ca bursa va avea o tendinta ascendenta. Lichiditatea totala a ramas destul de modesta

Trendul ascendent pare sa se instaureze la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce saptamana trecuta a inchis in crestere. In sedinta de ieri au fost cresteri importante ale indicilor, de 1,35% si +1,87% pentru BET SI BET-C, in timp ce BET-FI a avut cea mai mare apreciere, de peste 3,5%, consolidata in ultimele minute ale sedintei.

"Sedinta Bursei de Valori Bucuresti de ieri vine sa continue sentimentul pozitiv cu care a incheiat saptamana trecuta. Am avut aprecieri importante pentru toti indicii, reveniri destul de bune si un apetit foarte ridicat al investitorilor pentru segmentul financiar. Cred ca sunt sanse foarte mari ca bursa sa isi revina, sa se intoarca pe o tendinta mai buna. Deja incepem sa ne confruntam cu o situatie pe care o anticipam, oamenii vad in SIF o alternativa foarte buna, mai ales ca preturile ajunsesera sa fie foarte atractive. Lichiditatea totala a sedintei de ieri nu a fost insa foarte ridicata, desi spre deosebire de alte zile a fost una destul de buna", a declarat pentru Curierul National Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.

Preturile Petrom si Rompetrol s-au depreciat

Pe tot parcursul zilei, titlurile au avut o volatilitate ridicata, preturile urcand foarte mult pentru majoritatea emitentilor. Dintre cele mai importante scaderi ale zilei de ieri, companiile petroliere au fost in top.
Astfel, atat Petrom, cat si Rompetrol au suferit pierderi de 1,20%, respectiv 0,20%. In schimb, Rompetrol Well Services a avut una din cele mai mari cresteri ale sedintei, de peste 7,5 procente, pe fondul unei lichiditati de 3,8 milioane de lei.

Ca de fiecare data, Societatile de Investitii Financiare au fost cele mai lichide titluri ale sedintei bursiere, preturile scazute la care au ajuns in ulltima perioada facandu-le foarte interesante si atractive pentru investitori. Dintre acestea, cea mai mare apreciere a fost pentru SIF2, de 5,17%, pe o lichiditate de 7,7 milioane de lei. SIF Oltenia a fost in schimb cea mai lichida, peste 10 milioane de lei tranzactionati, la un pret nominal de 3,8 lei, in crestere cu 3,4 procente.

Chisu: Transgaz s-ar putea sa nu fie prea suprasubscrisa

"Este inca putin cam prematur sa ma pronunt daca este vorba de o intoarcere de trend. Poate fi insa vorba si de o apreciere fireasca, dupa sirul de scaderi din saptamanile anterioare. Cred, totusi, ca incepe sa se contureze o piata buna si sansele sa ne intoarcem la minimele de pana acum sunt foarte mici", ne-a mai explicat Chisu. Mentalitatea investitorilor din piata de capital este mai greu de observat, dar se pare ca s-au mai linistit apele in ceea ce priveste banii pentru IPO Transgaz. Daca pana acum multi dadeau vina pe acest lucru pentru lipsa lichiditatii, lucrurile incep sa se alinieze.

"Sunt trei posibilitati in ceea ce ii priveste pe aceia care au strans bani pentru Transgaz. Fie nu si-au consumat banii pana acum, fie au preferat sa mai bage o parte si in piata, dar au fost si unii care au luat actiuni de toti bani, pentru ca preturile au scazut foarte mult si au devenit atractive. In ceea ce priveste evolutia viitoare a pietei, sunt de asemenea doua variante: este foarte posibil ca multi sa fi luat SIF, dupa cum s-a vazut ieri in volumele foarte mari si in aprecierile importante si sa ajungem sa vedem ca Transgaz nu va fi atat de mult suprasubscrisa, asa cum s-a tot estimat. Sau mai este o posibilitate. Cum SIF au sanse foarte mari sa se aprecieze considerabil cu 10-15% in cateva zile, investitorii vor avea profit bun, vor vinde, si din banii obtinuti vor lua la IPO", a mai spus Mihai Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.