Societatea va atribui fiecarei persoane inscrise in baza de date proprie un scor format din trei cifre.

Biroul de Credit are in plan sa introduca un sistem numeric de evaluare a bonitatii clientilor bancari. Implementarea proiectului, preconizata a avea loc pe parcursul anului 2008, va insemna practic atribuirea unui scor fiecarei persoane inscrise in baza de date a Biroului. „Scorul, format din trei cifre, va reprezenta o apreciere data clientului si va fi calculat dupa un model unic implementat de Biroul de Credit“, a declarat recent Serban Epure, directorul Biroului de Credit, la un seminar organizat de Alpha Bank in colaborare cu BNR si cu Asociatia Romana a Bancilor. In mod evident, scorul va fi influentat in primul rind de trecutul de plata al clientului bancar.

Scoringul ar urma sa fie atasat la dosarul clientului, iar bancile ar putea decide daca dau sau nu un credit in functie de valoarea indicatorului.

Ca etapa intermediara in implementarea scoringului, Biroul de Credit calculeaza deja un indicator pentru fiecare persoana inregistrata. „Furnizam un prescoring bancilor, realizat pe baza informatiilor negative. Se inmulteste volumul restantei cu zilele de restanta, iar aceasta cifra este furnizata bancii. In functie de aversiunea fiecarei banci, acesta poate evidentia un risc maxim, mediu sau scazut“, spune Epure.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.