Antreprenorii acuza dezvoltatorii imobiliari si producatorii de materiale de constructii ca umfla artificial preturile
Cresterea preturilor la materialele de constructii si la locuinte este artificiala, producatorii si dezvoltatorii urmarind profituri prea mari, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

"De multe ori se speculeaza ca sectorul constructiilor este unul cu o crestere mare si din acest motiv preturile cu materialele de constructii cresc fara motiv. In acest an cresterea va ajunge la 20% fata de nivelul de anul trecut", a spus Plosceanu, la conferinta "Romania Construct Forum", organizata ieri de Agentia Mediafax. Potrivit datelor ARACO, costul cu materialele reprezinta 40-55% din costul total al constructiilor. "Vedem in primele zece clasate in topul celor mai profitabile companii din Romania, firmele care produc ciment. Trebuie sa vedem cum putem sa temperam cresterea preturilor mai ales in sectoare cu pondere mare in produsul final. A plusa la pretul materialelor de constructii inseamna a vinde mai greu si mai putin", a adaugat Plosceanu. In ceea ce priveste dezvoltatorii, reprezentantul ARACO a precizat ca acestia practica preturi de vanzare a locuintelor de 3,3-4 ori mai mari decat costul de constructie al acestora. "In prezent pretul unui metru patrat de constructie este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vand locuintele cu 3000-4000 de euro pe metru patrat. Daca nu se va echilibra aceasta marja a profitului atunci vor aparea dezechilibre pe piata si nu vor mai avea cu cine sa construiasca", a mentionat Plosceanu. El a mentionat ca firmele de dezvoltare imobiliara au profituri pe piata romaneasca de doua cifre, in timp ce profitul mediu al firmelor de constructii este de circa 7%.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.