Banca Europeana de Investitii este pregatita sa acorde anual finantari in valoare de un miliard de euro in Romania. Vicepresedintele institutiei de credit, Matthias Kollatz-Ahnen, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul", ca, daca pana acum domeniul energetic a acoperit 5% din totalul creditelor, procentul s-ar putea tripla in perioada urmatoare.

Oficialul BEI este de parere ca Romania are mare nevoie de investitii pe acest sector. „Cred ca vom vedea cel putin o dublare, daca nu chiar o triplare a ponderii finantarilor pentru domeniul energetic in portofoliul general.

Aceasta este o estimare bruta pe care o putem face acum", a spus oficialul BEI, aflat in vizita in Bucuresti. Acesta a afirmat ca vor fi sprijinite indeosebi investitiile in unitati energetice cu un grad inalt de eficienta, precum si cele pe baza de resurse regenerabile.

Citeste si:

„In randul tarilor membre UE, Romania se afla intr-o situatie speciala, pentru ca are o nevoie uriasa de investitii, chiar si in domeniul energetic", a declarat vicepresedintele BEI. Acesta a precizat ca in prima jumatate a anului viitor va semna un contract de imprumut cu Hidroelectrica, care ar putea valora intre 100 si 200 milioane de euro.

Potrivit datelor BEI, 51,6% din suma imprumuturilor acordate tarilor membre UE in perioada 2002-2006 au fost indreptate catre sectorul energetic, pe urmatorul loc ca pondere fiind transporturile, cu 28,4%. De la primul contract incheiat in Romania, in 1990, valoarea totala a finantarilor BEI pe diverse domenii a ajuns acum la peste 5 miliarde de euro.