Pentru institutia financiara, prioritare vor fi domeniile transport, mediu si energie
Banca Europeana de Investitii este pregatita sa acorde anual finantari in valoare de un miliard de euro in Romania. Vicepresedintele institutiei de credit, Matthias Kollatz-Ahnen, a declarat, intr-un interviu acordat ziarului „Adevarul", ca, daca pana acum domeniul energetic a acoperit 5% din totalul creditelor, procentul s-ar putea tripla in perioada urmatoare.

Oficialul BEI este de parere ca Romania are mare nevoie de investitii pe acest sector. „Cred ca vom vedea cel putin o dublare, daca nu chiar o triplare a ponderii finantarilor pentru domeniul energetic in portofoliul general.

Aceasta este o estimare bruta pe care o putem face acum", a spus oficialul BEI, aflat in vizita in Bucuresti. Acesta a afirmat ca vor fi sprijinite indeosebi investitiile in unitati energetice cu un grad inalt de eficienta, precum si cele pe baza de resurse regenerabile.

„In randul tarilor membre UE, Romania se afla intr-o situatie speciala, pentru ca are o nevoie uriasa de investitii, chiar si in domeniul energetic", a declarat vicepresedintele BEI. Acesta a precizat ca in prima jumatate a anului viitor va semna un contract de imprumut cu Hidroelectrica, care ar putea valora intre 100 si 200 milioane de euro.

Potrivit datelor BEI, 51,6% din suma imprumuturilor acordate tarilor membre UE in perioada 2002-2006 au fost indreptate catre sectorul energetic, pe urmatorul loc ca pondere fiind transporturile, cu 28,4%. De la primul contract incheiat in Romania, in 1990, valoarea totala a finantarilor BEI pe diverse domenii a ajuns acum la peste 5 miliarde de euro.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.