Romania a traversat in ultimii trei ani o perioada de relaxare fiscala, pe baza introducerii cotei unice de impozitare de 16% si a scaderii contributiilor sociale de la 61% de pe timpul guvernarii PSD la 46% in 2007, sustin guvernantii.
Insa orice relaxare presupune costuri administrative si de tranzactionare. Iar antreprenorii romani dau pe mere ce au castigat pe pere: sunt obligati sa stea la 96 de cozi anual. Si asta doar pentru a plati impozitele importante. Potrivit raportului Doing Business, realizat de Banca Mondiala si PricewaterhouseCooper's (PwC), costul banesc cu plata taxelor se ridica la 46,9% din profit.


CONTRADICTII. In pofida a ceea ce spun guvernantii, ca avem cea mai redusa fiscalitate din Europa, Romania se afla pe pozitia 107 in lume in ceea ce priveste ponderea in profit a taxelor si impozitelor platite de o companie intr-un an, cu o cota de 46,9%, si pe locul 11 in Uniunea Europeana. In ceea ce priveste numarul de plati necesare pentru plata impozitelor, Romania se afla pe primul loc din coada in UE (locul 4 in lume), cu 96 de plati la termen, esalonate sau anticipate. Vicecampioana este Polonia, care isi forteaza antreprenorii sa se prezinte la Fisc de numai 41 de ori, autoritatile de aici fiind de doua ori mai tolerante decat cele de la Bucuresti. Motivul: antreprenorii trebuie sa se prezinte atat de des la Fisc din cauza legislatiei stufoase. Codul Fiscal se schimba de cel putin trei ori pe an. Normele fiscale extrem de complicate impun companiilor alte costuri private, la o asemenea hartogaraie financiara fiind necesara apelarea la firme de consultanta. Firme care, in parte, sunt alcatuite de membri ai Ministerului Finantelor, autori ai complicatiilor fiscale.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.