Mihai Bogza, presedintele Bancpost, considera ca aceia care vor miza pe leu, pe termen lung, vor avea de castigat.
Care sunt investitiile cele mai avantajoase din punct de vedere al randamentului? Unul dintre bancherii din Romania spune ca asistam la un moment in care avem parte de mari fluctuatii, ceea ce face imposibil un raspuns ferm. Un lucru este cert: variatiile ii avantajeaza pe speculatori. Atat pe cei de pe piata valutara, cat si pe cei de la Bursa.

E foarte greu de spus care investitii sunt cele mai productive, daca privim spre viitor, care este incert, si nu spre trecut, unde cunoastem deja raspunsul, a declarat, pentru "Adevarul", Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

"De exemplu, o investitie facuta prin achizitionarea de euro contra lei a adus un profit de peste 1,5% in numai o zi, de ieri pana azi (n.r. - de miercuri pana joi). Cine si-ar pastra insa aceasta investitie pe termen mai lung, sa zicem 3-4 ani, ar pierde probabil bani, pentru ca opinia celor mai multi specialisti este ca leul inca mai are potential de apreciere pana in momentul intrarii in zona euro", a explicat Bogza, dand totodata un al doilea exemplu in acest sens, respectiv cel al Bursei.

Castigurile de la Bursa, urmate de pierderi

"Aceasta a generat castiguri spectaculoase pentru investitori in primele luni ale anului, castiguri transformate insa in pierderi in ultima perioada. Prin comparatie, depozitele bancare, care nici nu pot fi considerate investitii propriu-zise, aduc siguranta si un mic castig peste nivelul inflatiei", spune presedintele Bancpost.

Indiferent de varianta pentru care opteaza romanul, cert este, spune Bogza, ca "doar un numar neglijabil de romani isi mai pastreaza banii lichizi sub saltea, daca ii au". "Iar cauza principala o constituie fie absenta unei unitati bancare in proximitate, mai ales in mediul rural, fie lipsa unui minimum de educatie financiara", spune acesta, apreciind in acest context ca nu se poate vorbi inca de o saturatie a pietei bancare autohtone, pentru ca Romania mai are foarte mult de recuperat, iar trendul acesteia va fi puternic ascendent.

Importurile de forta de munca, prea costisitoare

"Daca autoritatile vor aplica politici coerente vizand recuperarea decalajului care inca mai desparte Romania de tarile dezvoltate, atunci diferenta intre sistemul bancar din Romania anului 2014, sa zicem, si cel de azi va fi la fel de spectaculoasa, ca intre sistemul bancar de astazi si cel din anul 2000", apreciaza seful Bancpost, spunand ca se asteapta ca multe dintre bancile mici de astazi sa investeasca masiv in urmatorii ani pentru a-si creste cota de piata, "iar fuziuni sa se produca aproape exclusiv ca urmare a fuziunii bancilor-mama".

Intre timp, piata bancara romaneasca va continua sa creasca, intrucat are un potential inca foarte ridicat. Tinand cont si de faptul ca Romania se afla inca mult in urma celorlalte state europene, sectorul creditelor imobiliare/ipotecare, cel putin, va avea un trend puternic ascendent in urmatoarea perioada.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.