Marti, a 13-a zi consecutiva de scadere a leului fata de euro, a fost cu ghinion si la bursa: corectiile s-au accentuat
Scaderile au venit pe volume de tranzactionare in crestere, fapt ce denota o oarecare panica la vanzare.
Pe piata futures se mentine o diferenta pozitiva fata de cotatiile spot pe toate scadentele SIF-urilor: optimism in clipe grele sau momeala pentru naivi?

Am avut scaderi pe linie la bursa in intervalul 15-21 noiembrie, evolutiile negative amplificandu-se marti si miercuri. De aceasta data nu am mai avut raportari macroeconomice pesimiste, pur si simplu a inceput exodul fondurilor speculative, fenomen care se simte si in evolutia cursului de schimb leu-euro. Decizia investitorilor a fost amplificata de retrogradarea de catre Merrill Lynch a recomandarii pentru Erste Bank, de la "cumpara" la "pastreaza" , gest motivat de expunerea mare a bancii austriece pe piata autohtona. Din pacate, scaderile au venit pe volume de tranzactionare in crestere - peste 20 milioane de euro marti si miercuri, ca in vremurile bune -, fapt ce denota o oarecare panica la vanzare. La mijlocul saptamanii indicele care monitorizeaza evolutia SIF-urilor mai pastra un modest avans de 5,9% fata de inceputul anului, ±7,6% aveam in cazul BET si ±19,3% in dreptul BET-C. Un fenomen interesant se petrece pe piata la termen de la Sibiu. Daca la debutul crizei subprime din SUA cotatiile futures intrasera sub cele spot, acum inca mai exista o diferenta pozitiva (spread) de 4-5% pe scadenta decembrie si pana la 10% pentru scadenta martie pentru contractele pe SIF Moldova si Oltenia. Excesul de optimism al speculatorilor poate fi explicat de IPO-ul Transgaz (o parte din bani se vor intoarce in piata, inviorand cotatiile); poate fi si o "momeala" pentru lacomia investitorilor locali pentru a-i determina sa intre la cumparare si sa asigure exitul jucatorilor straini.

Actiunile Armax Gaz provenite din majorarea de capital au prabusit cotatiile marti (-25%), cand nu mai existau ordine la cumparare, si cu inca 17% miercuri. Avand in vedere ca in urma cu mai putin de trei luni actiunile ARAX costau de 3 ori mai mult, scaderea pare greu de justificat avand in vedere ca activitatea companiei s-a desfasurat normal intre timp.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.