Actuala depreciere de pina la 3,6 lei/euro a monedei nationale nu este conjuncturala si este posibil sa continue. BNR spune ca leul tare din ultimele luni era „total nesustenabil“
Banca Nationala este „mai multumita“ de valoarea actuala a leului decit in urma cu citeva luni, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pentru agentia de presa Market News International. Euro a depasit pragul psihologic de 3,6 lei in sedinta de tranzactionare de joi de pe interbancar. Cursul afisat de BNR a fost insa de 3,5944 lei/euro, adica o scadere cu peste 5 bani (1,56%) fata de euro, de la 3,5393 lei/euro, cit era miercuri. Leul nu a mai trecut de acest nivel din 14 iulie 2006, cind BNR a afisat un curs al monedei europene de 3,5947 lei. Diferenta dintre valoarea maxima a leului, atinsa pe 2 iulie (3,11 lei/euro), si cursul actual este de nu mai putin de 15,5%.

„Sint mai multumit de nivelul actual al leului decit de cel total nesustenabil consemnat in aceasta vara“, a spus Isarescu. Evolutia recenta a cursului de schimb este determinata atit de fundamentele economiei romanesti, cit si de rezultatul dinamicii de pe pietele internationale si de aversiunea fata de risc a investitorilor ca urmare a crizei ipotecare, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. „Cursul este liber si evolueaza conform cererii si ofertei de pe piata“, a afirmat Georgescu.

Cursul de schimb ar fi inceput sa se corecteze in toamna acestui an, dupa aprecierea puternica din primul semestru, chiar daca pe pietele financiare internationale nu ar fi aparut criza de lichiditate, a declarat ieri, pentru MEDIAFAX, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR. Desi moneda nationala s-a depreciat cu 15,5% de la mijlocul acestui an, Croitoru a aratat ca Romania este in linia de evolutie a intregii regiuni, iar nivelul actual este mult mai apropiat de realitatile economiei romanesti decit cel din iulie. Discursul oficialilor BNR lasa sa se inteleaga ca exista semnale ca leul s-ar putea deprecia si mai mult.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.