Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu a declarat ca este mai multumit de cursul actual de schimb al leului decat de cel "total nesustenabil" din cursul acestei veri, iar BNR va mentine regimul de flotare controlata pentru a nu crea probleme economiei, informeaza NewsIn.

"Sunt mai multumit de nivelul actual (al leului) decat de cel total nesustenabil consemnat in aceasta vara", a spus Isarescu agentiei de presa Market News Internetional, inaintea intalnirii guvernatorilor bancilor centrale care are loc la Cape Town, Africa de Sud, sub auspiciile Bancii Reglementelor Internationale.

Astazi, leul si-a continuat deprecierea pana la cotatii apropiate de 3,60 lei/euro, ceea ce marcheaza o depreciere de peste 15% fata de nivelul de 3,11 lei/euro atins la inceputul lunii iulie.

De altfel, desi deprecierea accentuata a leului din ultimele trei luni are un efect inflationist care "a depasit contributia deflationista a aprecierii sale anterioare, ca urmare a impactului asupra perceptiei publicului", guvernatorul considera ca acest lucru poate avea efecte macroeconomice pozitive.

"In cazul in care cursul de schimb va contribui, alaturi de aplicarea unor politici intelepte si adecvate, la limitarea deficitului de cont curent, la stimularea exporturilor, evolutia acestuia va fi mai strans legata de cea a conditiilor fundamentale ale economiei", a declarat Isarescu.

Desi exista unele dezbateri in consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care ia deciziile de politica monetara, institutia mentine regimul actual de "flotare controlata" a monedei nationale - similar celui aplicat in alte tari din regiune, precum Slovacia, Ungaria sau Polonia.

Motivul alegerii bancii centrale pentru acest regim, tine de dimensiunea redusa a economiei romanesti. Astfel, in cazul unei economii deschise, de mici dimensiuni, precum cea a Romaniei, fluctuatiile cursului de schimb ar putea genera "probleme serioase" atat in planul cresterii economice, cat si al inflatiei, a explicat Isarescu.

Declaratiile guvernatorului pentru agentia de presa MNI au fost completate ieri, de un interviu pentru Reuters al consilierului sau, Lucian Croitoru, care a spus ca deprecierea leului pana la un nivel minim pentru anul 2007 face parte din corectia naturala spre nivelurile normale ale fundamentelor economice.

"Este un fapt normal, reprezentand o revenire a monedei de la un nivel nesustenabil, atins in iulie. Ceea ce se intampla acum face parte dintr-un proces de corectie spre un nivel ce respecta intr-o mai mare masura fundamentele economice ale Romaniei", declarase miercuri Croitoru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.