Valoarea depunerilor populatiei in banci se ridica, la sfarsitul lunii septembrie, la 184,72 miliarde lei, in crestere cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut

Bancile au anuntat, in ultima perioada, ridicarea la 8% a dobanzii pentru depozitele in lei pe termen scurt, o procedura promotionala in acest interval. Acest fapt contribuie la incurajarea economisirii in moneda nationala, cu toate ca leul a inregistrat o scadere tot mai accentuata fata de euro.

Intrucat cresterea inflatiei reduce la zero castigurile oferite de multe dintre produsele de economisire ale bancilor, institutiile financiare au inceput sa ofere mai multe avantaje, astfel incat populatia sa fie motivata sa-si pastreze economiile in banca.

De exemplu, Bancpost a lansat la jumatatea lunii noiembrie depozitul „Start", care poate fi constituit in lei, pe o perioada de trei luni si ofera titularului o dobanda de 8%, indiferent de valoarea depozitului.
Dobanda este fixa si se vireaza in contul curent al clientului la implinirea termenului de maturitate al depozitului. Oferta este valabila pana la 31 ianuarie 2008. Suma minima pentru constituirea unui depozit „Start" este de 500 lei, iar cea maxima este echivalentul in lei a 300.000 de euro.

Majorarea dobanzilor, un trend pentru toate bancile

O alta institutie bancara, OTP Bank Romania, a lansat in perioada 21 noiembrie-21 decembrie 2007 o oferta de sarbatori pentru toate depunerile efectuate in depozitele la termen. Astfel, clientii bancii, care depun minim 100 lei sau 100 euro, vor obtine profit dupa patru luni, atunci cand depozitul ajunge la maturitate.

Dobanda este promotionala pe toata perioada depozitului, adica de 8% pe an in primele doua luni de depozit si 7,5% pe an in urmatoarele doua luni (pentru depozitele in lei) si 4,55% pe an in primele doua luni de depozit si 4,25% pe an in urmatoarele doua luni (pentru depozitele in euro).

BCR ofera si ea clientilor posibilitatea de a beneficia de dobanzi cu pana la 0,5% mai mari pentru depozitele in euro pe 6 si 12 luni, precum si pentru contul de economii Maxicont BCR, in lei si euro. Astfel, pentru depozitele pe sase luni, banca plateste dobanzi incepand de la 3,5% pe an, cu 0,4 puncte procentuale mai mari decat pana acum.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.