"Noi, bancile, suntem intr-o competitie primitiva. Vindem, cumparam, intermediem si cam atat", a declarat directorul general adjunct al ING Romania, Misu Negritoiu (foto) in cadrul editiei a 7-a a Forumului Bancar Roman, organizat de FinMedia. Negritoiu, a apreciat, tachinandu-l pe presedintele BCR, Nicolae Danila, ca sistemul bancar are trei actori principali: Banca Nationala a Romaniei, Ministerul Finantelor Publice si bancile cu o cota de piata de peste 30%. Negritoiu a aratat ca trebuie sa existe o preocupare deosebita pentru dezvoltarea pietei financiare romanesti. Asociatia Romana a Bancilor si BNR trebuie sa stabileasca ce produse, servicii si instrumente financiare trebuie dezvoltate, a concluzionat el.

Oligopol bancar
La randul sau, analistul economic Daniel Daianu a evidentiat ca in sistemul bancar autohton exista o situatie de oligopol, fiind dominata de cateva banci foarte mari.

"Avem cativa actori care atunci cand fac amor ii inghesuie pe ceilalti. Ceilalti, practic nici nu conteaza", a spus fostul ministru al Finantelor. Acesta a relevat ca restructurarea economiei este cel mai potent factor de reducere a dobanzilor reale, mentionand ca politica bugetara trebuie sa mentina dezinflatia si scaderea dobanzilor reale.

Politica de dumping
Presedintele BCR, Nicolae Danila (foto), a acuzat comportamentul unor banci comerciale care doresc sa castige cu orice chip o cota de piata mai ridicata, acest fenomen riscand sa neglijeze riscurile specifice. "Asistam la o politica de dumping prin reducerea dobanzilor, bazata pe fondurile provenite de la bancile mama", a spus Danila. Acesta a amintit ca BCR aloca sume importante pentru rezerva minima obligatorie la BNR (circa 1 miliard de dolari). Tinem banii autohtoni blocati, dar aducem credite externe garantate de stat, a criticat el, amintind ca, in ultimii ani, ministerele, regiile autonome, marii agenti economici nationali apeleaza pentru afacerile de anvergura cu precadere la creditul in valuta, incurajate de MFP care acorda garantii guvernamentale.

Danila a apreciat ca un lucru nefiresc faptul ca depozitele la retail sunt mai mari (52,8%) decat pentru corporate (47,2%), prognozand ca profitabilitatea bancilor va fi afectata de reducerea mai accentuata a dobanzilor la credite decat la depozite.

Costuri ridicate
Presedintele Raiffesein Bank a sustinut ca nivelul de intermediere bancara este inca redus, dobanzile sunt mari si toata lumea insista sa ia credite in valuta. El a apreciat ca in sistemul nostru bancar persista inca multe costuri operationale si administrative ascunse. "Ati vazut vreun portar la o banca din Elvetia sau dintr-o tara a UE?", s-a intrebat retoric Steven van Groningen. Acesta a afirmat ca bancile trebuie sa faca creditele in lei mai atractive si ca operatiunile bancare trebuie sa devina mai flexibile, mai ieftine si mai eficiente. "Sa avem mai putine formulare si mai putine raportari de facut". Sistemul bancar din Romania este redus. Tot sistemul este mai mic decat cea mai mare banca din Polonia sau Cehia, a adaugat el.

Batalia pentru Bucuresti
Presedintele Bancii Romanesti, Petru Rares, a avertizat ca exista riscul ca sistemul bancar sa se dezvolte insuficient pentru necesitatea economiei romanesti. El a estimat ca vor creste enorm si veniturile de la emigrantii romani iar anul acesta vor fi trimisi in tara peste 2,5 miliarde de euro. Acest lucru va determina reducerea ecartului la dobanzi, a spus Petru Rares. "Situatia de oligopol, amintita de Daniel Daianu, este adevarata. Suntem intr-o competitie acerba. In 2005-2006 vor fi sprinturile finale pentru cresterea economiei de piata. Publicitatea bancara a intrat intr-o faza istorica. In acest an s-a ajuns la cel mai mare nivel de reclama bancara, pentru cresterea increderii populatiei. Anul 2004 a fost anul retail-ului, al cuceririi teritoriale, al celei mai intense concurente bancare si anul dezinflatiei", a opinat el.

"Batalia pentru Bucuresti intre banci a crescut. Capitala detine 40% din activele bancare. Anul viitor va fi o concentrare fara precedent pe mediul urban", a prognozat Petru Rares, aratand ca este nevoie de o expansiune si in mediul rural. El a mai spus ca daca s-ar aduna tintele pentru cotele de piata ale tuturor bancilor s-ar ajunge la 300%.

Directorul executiv al BCR, Daniel Pana, a specificat ca in tara noastra exista circa 8000 de oameni la o unitate bancara. "Aici este loc de crescut", a aratat el, considerand ca preferinta pentru cash a romanilor este un dusman foarte puternic al mediului bancar, dar va fi invins.

Platile electronice sustin economia moderna
Catalin Cretu, Area manager Visa pentru Romania si Bulgaria, a prezentat un studiu realizat de Global Inside care arata ca o tranzactie electronica, prin card, costa cu circa 30-50% mai putin decat o tranzactie in numerar. Cretu a precizat ca administratia locala din Marea Britanie economiseste 5 milioane de lire sterline pe luna prin folosirea cardurilor.
Orgolii excesive
Presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu (foto), a subliniat ca sistemul bancar este cel mai avansat dintre sectoarele economiei romanesti deoarece a trecut printr-o criza majora, urmata de o mobilizare generala. "Datorita acelei crize, BNR a introdus reglementari mai drastice decat este cazul, mai ales pentru momentul actual. Accesul in sistemul bancar este inca greoi. BNR trebuie sa adapteze normele la situatia actuala, cand peste 60% din banci sunt cu capital provenit din tarile OECD", a subliniat Pascariu. Acesta a apreciat ca stam bine cu partea legislativa, dar la partea institutionala stam prost, prin intarzierea functionarii Biroului de Credit si a sistemul de plati. "Orgoliile excesive ale bancilor mari persista. Daca se va mentine aceeasi situatie, eficacitatea Biroului de Credit va fi diminuata. Trebuie sa se introduca si informatiile pozitive despre clienti si sa se aduca societatile de utilitati publice", a conchis Dan Pascariu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.