Scaderile au avut loc pe un rulaj dublu fata de sesiunea precedenta, de 25 milioane de euro.

Bursa de la Bucuresti a traversat, ieri, o noua sedinta de corectii. De aceasta data, scaderile au fost mai agresive, in conditiile unei lichiditati de doua ori mai mari comparativ cu prima sedinta a saptamanii.
Pana la finalul sesiunii, indicele celor mai lichide companii a pierdut peste doua puncte procentuale, indicele societatilor de investitii financiare (SIF) s-a depreciat cu 2,59%, iar indicele compozit a suferit cea mai ampla scadere, cu 3,05%.

Scaderile au fost determinate, considera analistii, de "pregatirea" terenului pentru oferta Transgaz. "Este un efect de avalansa: o parte din investitori au vandut pentru oferta Transgaz, in timp ce unii au vandut pentru a avea posibilitatea sa intre in piata inainte de a reintra banii din suprasubscriere, cand vor putea cumpara actiuni la preturi mai mici", considera Radu Popescu-Buzeuu, analist sef in cadrul KD Capital Management.
Actiunile SIF au asigurat peste 60 milioane de lei

Titlurile SIF au generat, ieri, un rulaj de 60 milioane de lei, reprezentand aproximativ doua treimi din total (87,6 milioane de lei). Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cel mai mare rulaj din piata, de 20,7 milioane lei, iar cursul s-a depreciat cu 2,78%, la cotatia de 3,8400 lei/titlu. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au ocupat pozitia secunda ca rulaj, cu 19,82 milioane lei. Ultima tranzactie cu actiuni SIF2 a fost incheiata la pretul de 3,0600 lei/titlu, in scadere cu 3,77%.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 1,90%, ajungand la 3,1000 lei/actiune, si au generat un rulaj de 9,21 milioane lei. Actiunile Banca Transilvania (TLV) au scazut cu 1,18%, la 0,8350 lei/titlu, iar titlurile BRD s-au depreciat cu 0,84%, la 23,5000 lei/actiune.

In sectorul petrolier, actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au scazut cu 2,22%, pana la 0,4850 lei/titlu, iar actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 1,01%, la 0,0980 lei/titlu. Pe fondul stirii privind aprobarea de catre Comisia Europeana a tranzactiei intre KazMunaiGas si Rompetrol, cursul titlurilor RRC a atins un maxim de 0,1040 lei/actiune.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.