Luni am avut din nou usoare scaderi la Bursa de Valori Bucuresti, desi initial tendinta parea una stabila, cu variatii mixte sau chiar usor pozitive in raport cu nivelurile de referinta de vineri

Lichiditatea foarte scazuta pare a deveni o constanta a evolutiei de piata din ultima perioada. Luni, de exemplu, valoarea tranzactiilor abia daca a depasit 12 milioane de euro, dintre care numai 10,6 pe segmentul principal de piata si 1,6 pe segmentul Rasdaq.

In aceste conditii, miscarile preturilor sunt deopotriva nerelevante si neinteresante. Orice intrare mai mare de bani in piata si orice aparitie a unor ordine de vanzare mai importante pot determina miscari complet neasteptate si imprevizibile de pret. De aceea nu putem trage o concluzie cu privire la evolutiile viitoare pornind de la extrapolarea oscilatiilor curente ale pietei.

Aceleasi doua evenimente importante par a tine in sah bursa autohtona: conjunctura negativa a pietelor internationale si oferta publica initiala a Transgaz care se va derula incepand cu saptamana urmatoare si care continua sa tina capitaluri importante imobilizate in asteptare, capitaluri care altfel ar fi fost probabil directionate catre actiunile de la BVB.

Referitor la conjunctura externa, se poate observa ca ea continua sa influenteze negativ evolutia bursei locale. De exemplu, luni, in deschidere, asa cum mentionam anterior, tendinta parea neutra, cu perspective pozitive. Ulterior, insa, de indata ce indicii bursieri europeni au intrat pe culoarea rosie, atunci si preturile actiunilor de la BVB au inceput sa scada.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.